Meldpunt langstudeerboete loopt als een tiet

12-09-2012 17:21

Het meldpunt Langstudeerboete.nu heeft, sinds de lancering van afgelopen vrijdag, al heel wat vragen en klachten binnen gekregen. Zo’n 150 studenten hebben al een klacht ingediend tegen de boete en er is al meer dan 1000 keer om informatie gevraagd.

Het meldpunt is in het leven geroepen door de drie studentenorganisaties LSVb, ISO en LKvV. Via het Landelijk Studentenrechtsbureau (LSR) worden studenten ook geholpen bij het indienen van bezwaar tegen de langstudeerboete. Ongeveer 60.000 studenten moeten de boete betalen, blijkt uit cijfers van de studentenorganisaties.

Het Groningse advocatenkantoor, BoutOveres Advocaten, dat een paar weken terug liet weten voor 40 euro een bezwaarprocedure voor studenten in te dienen bij universiteiten en hogescholen, heeft het inmiddels ook druk. Er hebben zich al 350 studenten gemeld en voor 200 van hen is het bezwaarschrift inmiddels verstuurd. Volgens advocaat Jan Hein Mastenbroek zijn het veel studenten die langdurig ziek zijn of ziek zijn geweest en nu toch tegen een boete aanlopen. ‘Zij zouden ontzien moeten worden, maar dat bleek niet het geval.’ Verder heeft hij bezwaar aangetekend namens studenten die vertraging hebben opgelopen door een bestuursfunctie of topsport en deeltijdstudenten.

De langstudeerboete is een omstreden maatregel. Met een nipte meerderheid kwam die door Tweede en Eerste Kamer heen. De studentenorganisaties spanden daarop een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat, die werd verloren door de studenten. Inmiddels is een Kamermeerderheid tegen, maar een poging om de maatregel nog voor het begin van het collegejaar af te schaffen, strandde eind augustus.