ThePostOnline

G500 kan het hardst van de stapel lopen, maar heeft de wedstrijd verloren

14-09-2012 17:00

Hoe vindt u eigenlijk dat Sywert van Lienden campagne heeft gevoerd? De prestaties van Samsom, Roemer, Rutte en de rest zijn uitgebreid besproken, maar de G500-voorman blijft hierin buiten beeld. Zelf was hij voornamelijk in beeld, van DWDD tot een bijlage van NRC. Over media-aandacht niets te klagen dus. Maar wat heeft hij bereikt?

Procedureel gepiepeld
De G500 werd vijf maanden geleden gelanceerd en streeft naar verjonging in de politiek en de realisatie van hun tienpuntenplan op terreinen als zorg, onderwijs, pensioenen en duurzaamheid. Om dit te bereiken werden zij lid van het CDA, VVD en de PvdA, kondigden zij een OranjePAC aan en werd de Stembreker gelanceerd. Laten we dit eens tegen het licht houden.

Allereerst de pogingen om via de congressen van de drie partijen invloed uit te oefenen. Bij de PvdA werd de G500 ‘procedureel gepiepeld’, volgens Van Lienden. Dat betekent dat zij daar niets hebben bereikt en kennis hebben gemaakt met de realiteit.

Inspraak in iets
Op het VVD-congres claimde de G500 een doorbraak op pensioengebied. Wat zij dan bereikt hebben, valt niet na te vertellen. U kunt het lezen op hun site, maar het heeft te maken met een onderzoek naar de mogelijkheid van iets, het bevorderen van iets en meer inspraak in iets. Om dat een doorbraak te noemen is wat overdreven. O ja, de rekenrente van pensioenfondsen moet anders vastgesteld worden.

Bij het CDA-congres claimde de G500 ook succes op het gebied van AOW-leeftijd, basisbeurs en weer die rekenrente. De AOW-leeftijd werd verhoogd in het verkiezingsprogramma. Een realiteit die inmiddels ook tot de SP is doorgedrongen. Daar is geen G500 voor nodig. Dan is er het behouden van de basisbeurs voor masterstudenten. Dit was een voorstel van de jongerenafdeling van het CDA en werd gesteund door de G500. Volgens Van Lienden waren tijdens de stemming over dit amendement ongeveer 150 partijleden aanwezig, waarvan zo’n tachtig van de G500. Hiervan stemden 120 voor dit voorstel. Dus ook zonder de G500 waren er veertig stemmen voor en dertig stemmen tegen.

Opportunistisch aanpassen
Het enige wat tijdens deze congressen dus daadwerkelijk door de G500 is bereikt, is dat de VVD en het CDA een verandering willen in de vaststelling van de rekenrente voor pensioenen. ‘Het opportunistisch aanpassen van deze rente moet worden voorkomen’, schrijft het VVD-verkiezingsprogramma. Ik weet niet of iemand hier heel erg warm van kan worden. Laat staan dat het daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Is dit een doorbraak? De hand van de G500 is blijkbaar snel gevuld.

Wat betreft het aangekondigde OranjePAC is het nog treuriger. Die kwam niet. De bedoeling was om spotjes uit te zenden rond de debatten, om aandacht te vragen voor het tienpuntenplan en politici aan hun beloften te houden. Ook zonder spotjes heeft de G500 heel veel media-aandacht gehad. Maar tijdens zijn recente aanwezigheid bij DWDD slaagde Van Lienden er niet in om die tien punten onder de aandacht te brengen. Hij was erg druk bezig met zijn laptop vol ‘interessante data’ van de Stembreker.

Informateur
Die Stembreker is helemaal merkwaardig. Afgezien van de hier en daar al beschreven totale onzinnigheid van dit plan, valt op dat het niets te maken heeft met hun missie. Het zorgt niet voor verjonging van de politiek en het bereikt op geen enkele manier hun tien punten. En tenzij Van Lienden met zijn laptop bij de informateur mag aanschuiven, heeft de Stembreker ook geen enkele invloed op de formatie.

Kortom: de G500 heeft van hun tien punten ondanks heel veel media-aandacht alleen op het gebied van de pensioenen een heel klein succesje geboekt. G500 kan het hardst van de stapel lopen, maar heeft de wedstrijd verloren.