Barcelona of Real Madrid tegen de beste club van Zuid-Amerika. Tijdens het WK voetbal, in een van de speelsteden en met dezelfde logo’s. Goed plan? Dat is wat dit jaar bij het wielrennen gebeurt. De ploegentijdrit voor merkenteams in Zuid Limburg.
Sponsorbelangen
Het is een raar idee om Messi op één toernooi zowel voor Barcelona als voor Argentinië te zien spelen. Wat maakt wielrennen zoveel anders dan andere sporten?
Er wordt, onder andere door Johan Derksen in Sport Inside, gezegd dat wielrenners alleen in sponsorbelangen kunnen denken. Dat een Nederlander niet achter een Spanjaard aan springt als hij in dezelfde ploeg rijdt. Dat Robert Gesink Luis Leon Sanchez zonder aan te zetten laat wegrijden.
Onzin. Waarom wordt de angst alleen geuit bij het wielrennen. Zou Jordi Alba zijn been intrekken als Messi hem voorbij wil in de WK-finale? Het Nederlands blok bij het volleybal valt niet uiteen als de Italiaanse aanvaller bij dezelfde club als één van de verdedigers speelt. Ook bij hockey, tafeltennis, rugby of andere teamsporten hoor je die verzuchting nooit. Dus stop daar ook mee bij het wielrennen.
Doping
Vraag blijft waarom de UCI de ploegentijdrit voor sponsorteams tijdens het WK plant. Een andere plek op de kalender lijkt logischer. En als er dan toch een ploegentijdrit moet zijn, doe er dan eentje voor landenteams.
Daarnaast is het een extra wedstrijd in korte tijd voor de deelnemers. En dat in een tijd dat gesproken wordt over het verlichten van wedstrijden omdat de zwaarte wielrenners naar doping doet grijpen. Plan dan geen extra wedstrijd in een week dat wielrenners al hun best moeten doen in een individuele tijdrit en een wegrit van bijna driehonderd kilometer voor de kiezen krijgen.
CC-foto: The Wolf