Studenten Human Power Team fietsen net niet hard genoeg

17-09-2012 14:00

Wel de eerste plaats, maar geen wereldrecord voor de studenten van het Human Power Team. Ze zijn er tijdens de racedagen in de Verenigde Staten niet in geslaagd het wereldrecord van 133 km per uur fietsen te verbreken. Wel wonnen ze de race met hun speciale fiets die een snelheid haalde van 128,9 km per uur.

Het team, een combinatie van TU Delft en VU studenten, stelde zichzelf vooraf al hoge verwachtingen. “We hebben vijf dagen waarin we het record kunnen breken, dus we verwachten wel een succes te behalen”, zei projectleider Paul Denissen tegen wetenschap & technologiesite Scientias.

Het mocht helaas niet zo zijn. De eerste dag had de ploeg al met een lekke band te kampen, waardoor een van de fietsers met 120 km per uur van de baan vloog. Door de veiligheidssystemen was de fietser ongedeerd, maar de fiets was een ander verhaal. “We moesten hard aan de bak om de fiets weer te herstellen. Gelukkig hadden we een reservekap bij ons”, aldus Denissen.

Toch is het de studenten niet gelukt het wereldrecord te toppen. Velox2 mocht dan wel de grote broer zijn van Velox, met een camerasysteem en aerodynamischere neus, beter presteren deed hij niet. Sterker nog, de studenten verbeterden met de Velox2 ook hun eigen record van de Velox (129,6 km per uur) niet.

De wedstrijd vindt elk jaar plaats. In Battle Mountain, Nevada. Op een recht stuk weg van tien kilometer lang, nemen de studenten een aanloop van acht kilometer. Vervolgens wordt hun snelheid over een afstand van 200 meter gemeten. De snelste wint en natuurlijk zijn er bij de twintig groepen studenten die uit allerlei delen van de wereld naar Nevada komen, ambities om dat record van 133 kilometer per uur (in 2009 neergezet door de Canadees Sam Witthingham) te breken.