Koud uit de Kamer – woensdagmiddag nam hij afscheid – rekent Ad Koppejan nog even af met zijn CDA. Het is volgens de net-niet dissident onduidelijk waar het CDA voor staat. “Het is die ideologische leegte die de partij opbreekt. ” Plus: hoe zuiver is het dat Koppejan zich wil gaan bezighouden met het opzetten van kredietunies?
Koppejan schrijft woensdagavond in zijn nieuwsbrief: “Ik had de CDA Tweede Kamerfractie liever onder betere omstandigheden achtergelaten dan de 13 Kamerzetels die resteren na de laatste verkiezingsnederlaag. Dat is meer dan zo-maar-een-nederlaag. Het heeft te maken met de identiteitscrisis waarin de christendemocratie sinds enkele jaren in verzeild is geraakt. Het is, simpel gezegd, niet een-twee-drie duidelijk waar het CDA voor staat. Het is die ideologische leegte die de partij opbreekt.”
Felle kritiek op de politieke leiding
De gewezen parlementariër kan zich niet vinden de huidige koers van zijn partij: “Ook al mogen wij van de politieke leiding binnen het CDA alleen nog maar vooruitkijken, voor mij staat vast dat we voor echt herstel van de christendemocratie in Nederland eerst in het reine moeten komen met ons eigen verleden. ” Koppejan vindt dat de partij zich in de vingers heeft gesneden door de door hem gewraakte samenwerking met de PVV niet te evalueren: “Het stemt treurig dat er na alle verdeeldheid binnen het CDA over de deelname aan de gedoogconstructie met de PVV er nog steeds geen sprake is van enige verzoening en toenadering tussen de verschillende betrokken hoofdspelers. Veel van mijn politieke geestverwanten die zich destijds net als ik, uitspraken tegen de samenwerking met de PVV, waarvan een aantal met zeer grote verdiensten voor de partij, zijn sedertdien vaak hardhandig aan de kant gezet. Daarmee heeft de partij zichzelf lelijk tekort gedaan. ”
Schijn van belangenverstrengeling?
Koppejan schrijft ook in zijn nieuwsbrief zijn bestaan als ondernemer weer te willen oppakken. ” Het lijkt mij een uitdaging om die zaken die ik in de Kamer heb geïnitieerd, nu in de praktijk te helpen realiseren. Zoals het opzetten van kredietunies die de kredietverlening richting het MKB weer op gang moeten helpen.” Die laatste opmerking is saillant. Volgens Nine to five heeft Koppejan als Kamerlid de schijn van belangenverstrengeling gewekt, juist door zijn bemoeienis met de Kredietunie.