(foto: Krauss-Maffei Wegmann)
U miste de Wapens? Ik was even weg, maar ben weer en garde. Vandaag met tanks. Wat moet je daarmee? Om te beginnen, je moet ze niet wegdoen. Een van de weinige intelligente opmerkingen die minister van Defensie Hans Hillen maakte aangaande de strijdkrachten was iets van: ‘Je zegt ook je brandverzekering niet op als je dertig jaar geen brand hebt gehad.’ Toegegeven, in vredestijd zijn ze nutteloos. Net als een brandblusser zolang er niks fikt. In tegenstelling tot Denemarken nam Nederland deze brandblussers niet mee naar de Balkan, wat Mladic vrij spel gaf. Na Srebrenica gingen we aanvankelijk vooral in open jeeps op patrouille in Al Muthanna, waarvan de inzittenden regelmatig blij met de versterking van een Leo zouden zijn geweest. Uruzgan dito. De Canadezen versterkten hun troepen in Afghanistan uiteindelijk met ‘onze’ Leopards. Ze waren nodig. Het idee dat je de tanks kan afdanken omdat je ze toch nooit hebt gebruikt, is een zot argument gebaseerd op eerdere domme besluiten om ze niet in te zetten.
De laatste telg, Leopard 2A7 (foto: Krauss-Maffei Wegmann)
Carl von Clausewitz’ Vom Kriege (hoofdstuk 1)
‘Oorlog is dus een daad van geweld ten einde de tegenstander te dwingen onze wil te doen.
Om je wil op te leggen moet je eerst de strijd winnen. Tanks zijn daarbij vaak een noodzakelijk instrument. Dat we de afgelopen oorlogen waar we aan deelnamen onder andere noemers (opbouw- en vredesmissies) noch onze wil echt hebben willen opleggen, noch de wil hadden om te winnen, zou reden genoeg moeten zijn geweest om er niet aan te beginnen, maar Den Haag besloot anders. In sommige gevallen mochten onze troepen voor dergelijke missies ook niet te ‘agressief’ overkomen. We wilden door iedereen lief gevonden worden.
Carl von Clausewitz’ Vom Kriege (hoofdstuk 1)
Nu zouden menslievende geesten gemakkelijk tot de mening kunnen geraken dat er een methode moet bestaan om de tegenstander [-] op de knieën te krijgen, waarbij niet te veel wonden worden veroorzaakt [-]. Hoe aannemelijk dit ook lijkt, toch moet men deze illusie verstoren, want bij dergelijke gevaarlijke zaken zoals de oorlog er een is, zijn de vergissingen die voortkomen uit weekhartigheid juist de ernstigste.
Hebben ‘we’ gewonnen in Srebrenica? Begeef je niet in een oorlog, tenzij je werkelijk geen andere keuze hebt. Echter, als je gaat, ga om te winnen. Waar je alles voor inzet dat nodig is. Wat je dan wel moet hebben natuurlijk. Zoals tanks.
Leopard 2A6 PSO, voor in de stad
Tanks zijn een noodzakelijk component in strijdverbanden als onderdeel van offensieve en defensieve operaties in -zoals dit heet- ‘het hoogste geweldsspectrum’, wat Hans Hillen Champions League oorlogvoering zou noemen. Over het nut van tanks in urban warfare, in goed Nederlands Optreden in Verstedelijkt Gebied (OVG), of in een oorlog tegen guerrilla’s zoals in Afghanistan, lopen de meningen uiteen. Onderstaand een Canadees argument tegen het gebruik van tanks in OVG en insurgencies.
Van G. Gabriel Serbu’s ‘Heavy armour in small wars and insurgencies’ -Small Wars Journal Vol 7 feb 2007 –.pdf (inclusief een leerzame korte geschiedenis van het pantserwapen)
The simplest argument against using tanks in small wars and insurgencies was revealed by a senior Canadian officer in an interview with a journalist from the Canadian Broadcasting Corporation (CBC): “..the enemy can always build a bigger bomb.” In other words, in guerrilla warfare, when it comes to protection, the difference between a cab and a tank becomes relative, depending on the size of the IED used against it.
De officier werd geïnterviewd vóór Canada geleende Duitse Leopard 2’s in Afghanistan inzette. Mede op basis van de ervaringen hiermee besloot Canada een aantal van onze ‘overbodige’ Leopards aan te schaffen, want zo’n Leo 2 bleek toch prettig relatief beter te beschermen dan een cab.
De pantserinfanterie in Nederland leeft verder met de CV90 als ‘hardste’ (foto: dutchdefensepress, waar meer over het gebruik van de CV90. Ook in Hires)
In de Militaire Spectator verscheen in 2013 een artikel dat uitgebreid in ging op (OVG) tankgebruik. Eerder in 2005 verscheen er een artikel van Gerard van Oosbree bij DutchDefensePress waarin de materie eveneens helder werd uitgelegd. Een greep,
[-]Door de combinatie van vuurkracht, incasseringsvermogen, snelheid, voortzettingsvermogen en schokeffect zijn tanks en pantservoertuigen zoals de Leopard 2A6 en het nieuwe infanterie gevechtsvoertuig de CV9035-NL in staat een belangrijke bijdrage aan stadsgevechten te leveren.[-] In het oefendorp Marnehuizen vechten dan infanterie en genie van de luchtmobiele brigade (op pelotons- en compagniesniveau) in een joint operatie zij aan zij met een peloton Leopard 2A6 tanks van 101 Tankbataljon en AH-64D Apache gevechtshelikopters van 301 Squadron. [-] Het scenario is wel heel realistisch te noemen, gezien recente ervaringen in Irak. Ook daar traden infanterie en cavalerie gezamenlijk op, vanuit de lucht gedekt door gevechtshelikopters. Zonder hulp van tanks en gevechtshelikopters moet de (lichte) infanterie huis na huis zuiveren voordat ze daadwerkelijk bij het doel zijn. Dit kost veel meer personeel en middelen, levert het teveel tijdverlies op en bovenal kost het een hoop slachtoffers.[-] “Naast de nodige modificaties aan de tank is het cruciaal dat we het oude denken over inzet van tanks overboord zetten, en dat wij de tank meer en beter positioneren in het denken over OVG. Ook dient het Opleiding en Training (O&T) beleid met betrekking tot OVG aangepast te worden en zou het wellicht een hogere prioriteit moeten krijgen.[-]
Het duurt minimaal twee jaar om weer een paar gecombineerde tank-infanterie brigades uit te rusten en te trainen nadat alle tanks zijn verkocht, en de gebruikskennis is verdwenen. Dit, vooropgesteld dat we over vijf of tien jaar snel nieuw materiaal kunnen krijgen bij een eventuele oorlogsdreiging. Om koste wat kost (monetair) een eenheid te blijven ontstaat er momenteel in toenemende mate frictie tussen het noorden en het zuiden in ons Europa. Hoe verenigd is dat? Hopelijk wordt het nooit vijandschap. Gelukkig bestaat daar geen Europese geschiedenis in. Toch?
(Naast Oosbree’s stuk is Ole Kjeld Hansens artikel Operation Boellebank – Danish Tanks at War (op de Balkan) eveneens zeer de moeite waard)
Vroeger bij 101 tankbataljon
http://youtu.be/gjizELNwRCg