Als het kalf verdronken is, dempt men de put. Haren is verwoest en dan pas vindt de discussie plaats over de rol van de media. Al die verantwoording achteraf, volgens mij is dat helemaal niet nodig. Het kan anders. Het kan beter. Het kan transparanter. Met social media als gegeven moeten redacties de burger aan de voorkant meenemen in hun discussies en besluitvorming. Wat is nou nieuws en wat niet? Met welk onderwerp openen we? Wat is de invalshoek en hoe brengen we het in beeld? Niemand weet wat er precies gebeurt aan die redactietafels. Qua gebrek aan transparantie doet Hilversum niet onder voor de Haagse achterkamertjes.
En dat terwijl de invloed van de media steeds groter wordt. Daarom wil ik het volgende voorstellen. Voortaan bij alle redactievergaderingen microfoon op tafel, webcam erbij en in zijn geheel livestreamen op de website van het medium. Burgers en andere media kunnen de discussie zo vooraf volgen en er zich via sociale media inmengen indien nodig. Met deze grotere macht, komt ook grotere verantwoordelijkheid. Niet meer achteraf klagen dat de media fout zaten, je had je vanaf het begin met de discussie kunnen bemoeien. Zo had je dan draagvlak kunnen creëren om, bijvoorbeeld, verslaggeving van Project-X in Haren tegen te gaan.
Daarnaast is er nog een ander belangrijk argument. Sinds het boekje van Joris Luijendijk weten we één ding zeker: berichtgeving is nooit objectief. Wat we wel kunnen doen is het subjectieve karakter zoveel mogelijk proberen bloot te leggen. Het proces integraal uitzenden is daarvoor een prima methode.
Openheid
Juist de publieke omroep zou volledige openheid moeten nastreven. We betalen er immers allemaal voor. Dan wil je ook weten hoe ze met jouw geld hun keuzes maken. Graag wil ik voorstellen bij de NOS alle redactievergaderingen te livestreamen. Als je de website van de NOS leest, kun je haast niet anders concluderen dan dat ze dit voorstel direct zullen omarmen.
De NOS zegt op haar website ernaar te streven zo transparant mogelijk te zijn: “Altijd en overal onafhankelijke en betrouwbare verslaggeving (…) zodat de Nederlandse burger beter in staat is te oordelen over ontwikkelingen in de wereld en zijn gedrag te bepalen. De NOS streeft er naar deze informatie toegankelijk te maken via alle beschikbare media en voor alle maatschappelijke geledingen.” Dit leest als een helder betoog voor livestreaming van alle redactievergaderingen. Naast inzicht en kennis levert het waarschijnlijk ook nog hele vermakelijke beelden op, dus tel uit je winst.
Wellicht is het volgende kalf nog te redden. Ik ga er dan ook vanuit dat mijn voorstel op korte termijn door de NOS wordt overgenomen.