Betaald voetbalclubs moeten zich schamen

27-09-2012 13:00

Met nog drie wedstrijden te gaan deze ronde toont de KNVB-beker tekenen van een slagveld. Een slagveld waarbij vooral Jupiler League clubs het moeten ontgelden. Zes clubs uit de vroegere Eerste Divisie moesten het afleggen tegen amateurclubs. Vanavond is er nog een kans voor amateurs om een betaal voetbalclubs uit te schakelen, als Achilles ’29 het thuis opneemt tegen PSV.

Blamages
Scheveningen, Hollandia, ONS Sneek, ADO ’20, Rijnsburgse Boys en XerxesDZB. Zes clubs die ook in de volgende ronde van de KNVB-beker gewoon meedoen. En dat terwijl ze het tegen een betaald voetbalclub moesten opnemen. RVVH was ook dicht bij een stunt, maar FC Twente sloeg uiteindelijk in blessuretijd toe.

Uitslagen die al consequenties hebben, Dick de Boer is weggepromoveerd naar de functie als technisch manager na een ontluisterende 4-1 nederlaag van zijn Almere City FC tegen ADO ’20.

Waarom hebben betaald voetbalclubs het zo moeilijk tegen amateurs? Is het onderschatting? ‘Ach, het zijn maar amateurs, dat varkentje wassen we wel even.’

Cupfighters
De KNVB-beker heeft altijd cupfighters gehad, ‘mindere’ clubs die het verrassend ver redden. Maar dan gaat het meestal over clubs als FC Utrecht of Sparta. Betaald voetbalclubs met historie, een stadion vol felle supporters en incidenteel succes.

En professionele spelers. Spelers die zes keer per week trainen, helemaal voor hun sport leven, er meestal geen andere baan naast hebben. Ja, spelers op de hoogste amateurniveaus krijgen vaak ook betaald, maar dat komt zelden boven de 20.000 euro per jaar. Dus die mannen hebben er een baan naast en trainen vaak maar twee keer per week.

Nu is het zo dat sommige spelers dat lekkerder vinden. Je eigen salaris aanvullen met tienduizenden euro’s, niet in een strikt trainingsregime zitten. Een sociaal leven naast het voetbal. Daardoor zijn er spelers die de stap naar een kleine betaald voetbalclub niet zien zitten. Maar zelfs van een elftal van dat soort mannen zouden fullprofs toch altijd moeten winnen?

Geen niveau
Het niveau van de Jupiler League daalt al tijden. Vroeger was het nog weleens zo dat een topper die geen afscheid kon nemen van het voetbal afbouwde bij een Eerstedivisionist. Die tijd is voorbij. Er was een tijd dat Feyenoord al zijn jeugdtoppers bij Excelsior liet spelen waardoor die club een competitief team kon opstellen. Ook dat is nu even voorbij, mede door financiële problemen gooit Feyenoord ze nu zelf vroeg voor de leeuwen.

Jupiler League clubs willen vaak niet promoveren naar de Eredivisie en niet alleen door de kostenstijging die dat meebrengt. Nee, ze weten dat de meeste clubs die promoveren meteen het volgende jaar weer afzakken, na een jaar van keihard knokken.

De hele Eerste Divisie daalt in niveau, dus eigenlijk is het geen verrassing dat de onderste clubs het niveau van een amateurtopper niet ontstijgen. Zes keer per week trainen, door je salaris kunnen leven als een prof. Het blijkt geen recept om goedwillende amateurs te verslaan.