Politiek

Persvrijheid niet langer van kracht in Brusselse probleemwijk Molenbeek

05-10-2012 10:22

In de Brusselse wijk Molenbeek, een multiculturele probleemwijk waar veel islamieten wonen, is de grondwettelijke persvrijheid niet langer van kracht. Dat blijkt uit een verhaal van een fotojournalist in het Vlaamse dagblad De Standaard. De fotograaf wilde op de openbare weg foto’s maken om daarmee zijn brood te verdienen maar werd actief tegengewerkt door de politie.

De fotograaf werd tot tweemaal toe door politieagenten ernstig vermaand zijn camera weer op te bergen. Dit omdat fotograferen “provocerend zou kunnen werken”.

Het fotograferen werd hem dan ook letterlijk verboden.

Op zijn Facebook meldt de woedende fotograaf dat hij toch stug doorging met fotograferen en dat hij nota bene de politie, die er juist voor is om de burger zijn vrijheden te garanderen, heeft moeten uitleggen wat persvrijheid inhoudt.

Pikant detail is dat de fotograaf in kwestie ook werkzaam is als correspondent in het Midden-Oosten. Hij vergelijkt fotograferen op de openbare weg in Molenbeek dan ook met fotograferen in de Gazastrook.

“Je voelt een gelijkaardige spanning als fotograaf: zodra mensen weten dat je het beste met hen voor hebt, beschermen ze je. Maar zodra ze je ervan verdenken foto’s te maken die tegen hen gebruikt kunnen worden, treden ze agressief op. In Molenbeek speelt de politie in dat opzicht een belangrijke rol: ‘niet overgevoelig reageren’ is de boodschap “, laat hij weten aan De Standaard.

Dit Molenbeekse incident staat niet op zichzelf. Eerder al toonden Belgische politieagenten in de stad Luik zich tegenstander van de grondwet. Toen werd een fotografe door de politie verplicht haar foto’s te wissen. Praktijken die in principe alleen in politiestaten en dictaturen voorkomen.