Sport

Alfons Groenendijk moet naar de Eredivisie

24-10-2012 11:00

Alfons Groenendijk (48) nam in de zomer afscheid bij FC Den Bosch nadat het hem net niet was gelukt te promoveren naar de Eredivisie. Daarna werd het opvallend stil rondom de Leidenaar. Tot afgelopen maandag. Toen werd bekend dat hij de junioren van Ajax A1 onder zijn hoede gaat nemen. Maar Groenendijk kan beter. De Eredivisie, daar hoort hij thuis. 

Doorwerken
Het vertrek van Groenendijk bij FC Den Bosch zat er al lang aan zat te komen. Hij had immers al in december 2011 kenbaar gemaakt zijn contract niet te verlengen. Er waren meerdere redenen voor zijn vertrek. De beperkte financiële mogelijkheden en het feit dat Den Bosch in de toekomst op kunstgras wilt spelen waren er twee van. Maar Groenendijk hoefde niks te vrezen. Immers, bij FC Den Bosch leek hij klaar voor een rentree in de Eredivisie. Zo haalde hij twee keer de nacompetitie. De eerste keer schakelden zijn mannen in de halve finale bijna eredivisionist Excelsior uit, maar sneuvelden ze in de Rotterdamse slotfase. Spelers vertrokken bij Den Bosch, maar Groenendijk bleef doorwerken aan zijn selectie.

Financieel was er niet bijzonder veel mogelijk, maar met enige creativiteit werd er toch een leuke selectie op de been gebracht. Een team dat leuk voetbal speelde. Bijna met succes. Want Den Bosch veroverde een periodetitel, versloeg Go Ahead Eagles en De Graafschap in de play-offs en speelde vervolgens in de finale tegen streekgenoot Willem II.  Na een zinderend tweeluik stond er echter 2-1 voor Willem II op het scorebord, Den Bosch bleef in de Jupiler League. Complimenten te over, maar het mocht niet baten. Het seizoen zat erop en Groenendijk liep met opgeheven hoofd door de voordeur naar buiten bij FC Den Bosch.

Stil
Maar toen werd het stil rondom de Leidenaar. De zomerstop deed zijn intrede en ook Groenendijk genoot van zijn vakantie. Na de zomerstop begonnen clubs aan hun voorbereiding. Oefenwedstrijdjes werden gespeeld, spelers werden klaargestoomd en trainers werden uitgeroepen tot verlossers. Maar nergens was er een spoor van Groenendijk te bekennen. Oké, op Sport1 analyseerde hij wedstrijden. Daar mocht hij zijn zegje doen. Maar bij een voetbalclub? Nee, dat niet. Of hij zich daar druk om heeft gemaakt? Nee, dat ook niet. Groenendijk heeft zich de afgelopen jaren gepresenteerd als een nuchtere vent die weet hoe de voetbalwereld werkt. Maar misschien had hij wel meerdere aanbiedingen verwacht. Roda JC kwam, maar Kerkrade was voor hem te ver vanuit zijn geliefde Leiderdorp. Voor de rest bleef het stil.

Bezigheidstherapie
En toen, op maandag 22 oktober, was hij weer in het nieuws. Groenendijk ging een team trainen. Ajax A1. Ik knipperde mijn ogen. Ajax A1? Ja, het stond er echt. Van de Amsterdammers is het een goede keuze. Hij heeft namelijk in het verleden bij FC Den Bosch, Willem II en als assistent-trainer van Ajax laten zien talenten te kunnen aansporen het beste uit zichzelf te halen. Tevens halen ze een trainer met ervaring op niveau. Een niveau dat de spelers van Ajax A1 ook moeten halen. Maar voor Groenendijk? Ik weet het niet. Misschien is het een vorm van bezigheidstherapie.

Zonder kunstgras
Thuiszitten in Leiderdorp gaat uiteindelijk ook vervelen. Maar hopelijk is dit dienstverband van korte duur. Want in 2013 wil ik hem weer langs de lijn zien staan, in de Eredivisie. Want je merkt het al: ik heb een zwak voor hem. Hij schroomt niet om zijn mening te geven voor de camera’s, probeert zo leuk mogelijk te voetballen met zijn ploegen en is ook een trainer die vertrouwen geeft aan zijn spelers. En hij kent zijn functie. Hij is een voetbaltrainer, meer niet. En ik hoop dan ook dat hij dit volgend seizoen (liever nog eerder) weer mag laten zien. Maar dan wel bij een club met financiële armslag. En zonder kunstgrasveld.