Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Coalitie PvdA-VVD zakt verder weg

28-10-2012 11:01

In de afgelopen dagen sijpelden sommige onderdelen van het regeerakkoord tussen VVD en PvdA naar buiten. Pas als het totale beeld er is, kan gezien worden hoe de kiezers erop reageren.

Inmiddels is de PvdA 7 zetels kwijtgeraakt sinds de verkiezingen en de VVD 3 (vandaag -2). De SP staat nu op 21 zetels (vandaag +1). D66 en 50PLUS staan ieder op 2 zetels winst. Bij de andere partijen verliest alleen GroenLinks, zij staan nu op 2 zetels.

Zwakke positie PvdA
Als gekeken wordt naar de electorale potentie (stemmen plus kans op stemmen) dan valt goed te zien dat de positie van de PvdA duidelijk zwakker is dan die van de VVD:
Niet alleen geeft een groter deel van de VVD-kiezers aan de VVD een kans te geven op een stem dan PvdA-kiezers de PvdA een kans geven (93 procent tegen 88 procent). Maar wat nog belangrijker is: de PvdA-kiezers geven vaker een alternatief op dan de VVD-kiezers. 42 procent van de PvdA-kiezers van 12 september geeft de SP een kans en 25 procent D66. Van de VVD-kiezers geeft 24 procent D66 een kans en 18 procent de PVV.

Uit de tabel met de electorale potentie blijkt ook de zwakke positie van het CDA. In totaal geeft 16 procent van de kiezers deze partij een kans. Minder dan de helft dan de VVD.

H-woord
51 procent van de VVD-kiezers valt het erg tegen dat de VVD instemt met een aanpassing van de hypotheek van bestaande gevallen. 73 procent van de Nederlanders vindt dat Rutte niet had moeten toezeggen tijdens de verkiezingscampagne dat bestaande gevallen buiten schot zullen blijven. 58 procent geeft aan dat iedereen wel wist dat dit onvermijdelijk was.

Over de steun aan Griekenland (een mogelijk uitstel van 2 jaar) is de meerderheid van de Nederlanders negatief. Daarbij hebben de VVD-kiezers meer het negatieve standpunt van de PVV- en SP-kiezers en de PvdA-kiezers meer het positievere standpunt van D66- en CDA-kiezers. 53 procent is voor een Grexit. 79 procent van de Nederlanders denkt dat het grootste deel van het door Nederland aan Griekenland geleende geld nooit meer terug komt.

Verdere informatie over deze peiling vindt u hier. (pdf)

Integriteit van bestuurders
Ten slotte is er een apart onderzoek gedaan over integriteit van bestuurders n.a.v. de problematiek in Roermond. Het overgrote deel der kiezers denkt dat dit slechts een topje van de ijsberg is. 86 procent denkt dat het veel vaker gebeurt dat belangrijke informatie bij burgemeestersbenoemingen wordt doorgespeeld aan bevriende kandidaten. Een duidelijke meerderheid (63 procent) wil dat de burgemeester direct wordt gekozen.
79 procent denkt dat er veel meer politici corrupt zijn dan we weten.

Over het aftreden van Van Rey en Offermans en de integriteit van bestuurders zijn een aantal stellingen voorgelegd. Dit vinden de Nederlanders ervan (opklikken voor groot):