Grote mannen afgelopen voetbalweekend waren Ninous Gouriye (Heracles), Graziano Pellè (Feyenoord) en natuurlijk de pas 18-jarige Jan-Paul Boëtius (Feyenoord).
De bij Heracles volledig opgeleefde ex-FC Twente-speler Ninous Gouryie scoorde voor Heracles een hattrick tegen SC Heerenveen. Graziano Pellè, bij AZ nog een depressieve wisselspeler, scoorde op de valreep de magistrale Feyenoord-gelijkmaker tegen Ajax. Maar vooral liet Pellè wederom een wedstrijd lang zien dat hij een uiterst balvast aanspeelpunt is. Pellè is aan de bal net een zeehond.
Over het glanzende debuut van Jan-Paul Boëtius kunnen we kort zijn: het woord veelbelovend heeft er in één daverende klap een extra dimensie bij. Heerlijk natuurlijk, zo’n dartele buitenspeler. Hoewel deze spelers zélf hun hoogstandjes verzorgden, complimenteer ik hierbij de betrokken trainers Ronald Koeman en Peter Bosz.
Lezers van mijn stukkies zal het niet zijn ontgaan: ik heb het niet zo op voetbaltrainers. Voetbaltrainers slaan zich hard op de borst als hun team goed heeft gespeeld. Bij wanprestaties wijzen voetbaltrainers nadrukkelijk naar hun falende spelers. Inclusief zielige oneliners als ’Ik kan ze er niet zelf in schieten’ of ‘De instructies vooraf waren duidelijk, maar kennelijk zijn mijn spelers vergeetachtig’.
Spelersmateriaal
Sowieso vind ik het nauwelijks te beoordelen of een voetbaltrainer wel of niet over capaciteiten beschikt. Zelf speelde ik ook wel eens in eerste elftallen (griepgolven zijn van alle tijden), maar ik denk niet dat roeptoeters als Louis van Gaal, Dick Advocaat of Gertjan Verbeek hoge ogen hadden gegooid met de elftallen waarin ík speelde. Prestaties van een voetbaltrainer zijn in zeer hoge mate afhankelijk van het spelersmateriaal waarover hij kan beschikken. Ik zou bijvoorbeeld niet weten hoe je zou kunnen degraderen met de spelersgroep waarover Dick Advocaat kan beschikken. Met de hakken over de sloot van Willem II en PEC Zwolle winnen, was PSV ook onder mijn ondeskundige leiding wel gelukt. Dus waarom Dick Advocaat voor toptrainer doorgaat, is me volslagen onduidelijk.
Standbeelden
Zie ook ex-voetbalballerina Marco van Basten maar eens worstelen om enige lijn in het spel van SC Heerenveen te krijgen. Waardoor hoon nu zijn deel is. Zou Van Basten nog de beschikking hebben gehad over de SC Heerenveen-voorhoede van vorig seizoen (Luciano Narsingh – Bas Dost – Oussama Assaidi) dan zouden de standbeelden niet aan te slepen zijn geweest. Met Van Bastens (eventuele) capaciteiten als trainer heeft dit natuurlijk geen ruk te maken.
Helga
Voetbaltrainers doen er dus goed aan zich standaard bescheiden op te stellen. En veel te bidden. Voetbaltrainers zouden verplicht naar weervrouw Helga van Leur moeten kijken. Om te weten hoe het níet moet. In plaats van zich dienend (doorgeefluik) op te stellen, doet Helga inmiddels net of ze het weer dagelijks zélf maakt. Ook voetbaltrainers hebben een natuurlijke aanleg voor zelfoverschatting.
Setting
Dat voetbaltrainers ook wel degelijk iets toe kunnen voegen aan hun team, bewezen de eerder gememoreerde uitblinkers van afgelopen voetbalweekend. Zowel Ninous Gouriye als Graziano Pellè verpieterden bij hun vorige clubs. Peter Bosz en Ronald Koeman zijn er zichtbaar in geslaagd om deze voetballers een setting aan te bieden waarin ze wél gedijen.
Hofleverancier
Niet toevallig regent het onder Ronald Koeman Feyenoorders in Oranje. Feyenoord mag zich na lange tijd zelfs weer hofleverancier noemen. Ook het simpele feit dat Koeman de 18-jarige Jan-Paul Boëtius uitgerekend tegen Ajax durft te laten debuteren, getuigt van een heldere kijk op de situatie binnen Feyenoord. Peter Bosz en Ronald Koeman voelen zich als een vis in het water bij hun huidige clubs. Waardoor er optimaal gepresteerd kan worden. Ingewikkelder is de inbreng van een voetbaltrainer écht niet.
Authentiek taalknutselaar Ton Broekhuisen is tekstschrijver/journalist/ghostwriter. Maar vooral columnist (onder meer vele jaren voor Metro) en blogger.
CC-Foto: ‘G-Tinnetje‘