Arme Henk Keilman. ‘Het boegbeeld van investerend Nederland’ ontbreekt in de nieuwe Quote-500 nu hij failliet is. Onterecht, meent de Dragon’s Den-leermeester die een blauwtje liep bij Quote voor een nieuwe notering op de rijkenlijst.
Is de Quote-500 leerzame literatuur voor kidnappers en ontvoerders? Officier van Justitie Wouter Bos meent van wel. Volgens Bos gebruikten een Haagse inbrekersbende de nationale rijkenlijst van het zakenblad als handige gids naar ‘lucratieve adressen.’
Koren op de molen voor het gros van de gefortuneerde elite van Nederland, die de Quote-500 sowieso liever kwijt dan rijk is. In geval van ondernemer Henk Keilman – nr. 237 van de Quote-500 in 2011 en goed naar schatting 125 miljoen euro – ligt dat ietsje anders. In de nieuwste editie, die woensdag 31 oktober wordt gepresenteerd, is Keilman uit de rijkenlijst gekeild na het faillissement van zijn bedrijf RIG Investments.
Smeekbedes
Volgens bronnen op de redactieburelen van het zakenblad zou de Nederlandse Branson en panellid van het vroegere televisieprogramma Dragon’s Den smeekbedes hebben gehouden om toch nog een plaatsje te krijgen in de Quote-500 van 2012. ‘Die verhalen zijn zwaar overdreven’, reageert de gewezen Dragon’s Den-leermeester voor beginnende ondernemers. ‘Die rijkenlijst interesseert me niet.’
Maar Quote-adjunct Paul van Riessen meldt dat er met Keilman ‘stevige gesprekken’ zijn gevoerd over zijn financiële positie. Uiteindelijk besloot Quote hem te dumpen vanwege zijn grote liquiditeitstekorten en vele schulden. Het bankroet van Keilman’s concern RIG Investments hangt vooral samen met problemen rond de aanleg en exploitatie van een Bulgaars zonne-energiepark, dat nog is gepromoot bij beleggers door de Duitse voetbalvedette Lothar Matthäus.
‘Boegbeeld van investerend Nederland’
Een gevoelige klap moet Keilman’s exit wél zijn voor de Quote-redactie. De voormalige aanhanger van de Hare Krishna die zijn miljoenen verdiende met belspelletjes, het uitbaten van het cosmeticamerk Gloria Vanderbilt en duurzame energie stond sinds jaar en dag te boek als het ‘boegbeeld van investerend Nederland’ volgens adjunct Van Riessen.
Keilman verklaart desgevraagd koud noch warm te worden van zijn afscheid uit de Quote-500. ‘Mijn vermogen is nog steeds substantieel genoeg dat ik een plaats verdien op die lijst. Ik heb alleen nu even een liquiditeitsprobleem.’
Tot gisteren kondigde Keilman aan het faillissementsrapport van de curator juridisch aan te zullen vechten. Maar nu heeft hij besloten hiervan af te zien. De rechtszaak van vanmiddag aan het Amsterdamse gerechtshof is dan ook afgeblazen. ‘Buiten de rechter om hoop ik zo snel mogelijk tot een akkoord te komen met de schuldeisers van mijn bedrijf’, vertelt Keilman.
Nederlandse Bernard Madoff
Tot de crediteuren behoren ook ondernemer Jan Renders, broer en jurist Cas Renders, ICT-entrepreneur George Banken en DAF-familietelg Leo van Doorne. Het kwartet willen hun investeringen van 1,4 miljoen euro in het Bulgaarse zonne-energiepark snel terugzien. Bij multi-miljonair Jan Renders, die bevriend is met Keilman en samen met hem in een popbandje speelt, begint het geduld op te raken. ‘Is Henk een geniale groene ondernemer die hij zegt te zijn of is hij de Nederlandse versie van Bernard Madoff? Ik ben hierover nog niet uit.’
Criminelen met snode plannen zijn in elk geval bij de door Quote uitgeroepen groene ondernemer van 2009 aan het verkeerde adres, knipoogt voormalig Quote-hoofdredacteur Sjoerd van Stokkum. ‘Dat failliet gaan van Henk Keilman was gewoon inbraakpreventie’, zo reageerde Van Stokkum via twitter.