Politiek

Aanklacht: is de VVD een criminele organisatie?

01-11-2012 15:00

DAGVAARDING VAN VERDACHTE

Naam: Volkspartij voor Vrijheid en Democratie Alias: VVD Opgericht: 24 januari 1948 te Amsterdam Gevestigd te: ’s-Gravenshage

Aan bovenbedoelde organisatie wordt ten laste gelegd, dat Deze sinds of omstreeks 1996 (zie bijlage BOLKESTEIN) tot of omstreeks oktober 2012 (zie bijlage VAN REY) heeft schuldig gemaakt aan de volgende strafbare feiten: corruptie, ambtelijke corruptie, omkoping, valsheid in geschrifte, belastingfraude, gerommel met subsidies, intimidatie van personeel, vervalsing van asbestrapporten, het schenden van de ambtseed, verduistering, gesjoemel met de dienstauto, het bevorderen van een verziekte bedrijfscultuur, een naar maatschappelijke normen te hoog salaris en het zich ontrekken aan de rechtspleging.

Constaterende dat de gedaagde Volkspartij voor Vrijheid en Democratie vertakkingen kent door het gehele land – genaamd ‘afdelingen’ en ‘kieskringen’ onder leiding van ‘partijbaronnen’ – en centraal wordt aangestuurd door KORTHALS en RUTTE;

Is het Openbaar Ministerie voornemens de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie en haar leden te vervolgen voor het deelnemen aan en onderhouden van een organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van misdrijven, conform de artikelen 140 en 140a van het Wetboek van Strafrecht, daar sprake is van een gestructureerd en duurzaam samenwerkingsverband. En verwijst naar de volgende bijlagen.

De Officier van Justitie

Bijlage 1: Het briefje

Frits Bolkestein, na Hans Wiegel de meest iconische VVD’er denkbaar. Wat hij deed lijkt klein grut bij de rest van dit dossier. Maar toch; Et tu, Frits? Bolkestein kwam in oktober 1996 in opspraak nadat het tv-programma Netwerk had onthuld dat hij als commissaris van het farmaceutische bedrijf MSD brieven had geschreven aan coalitiegenoot minister Els Borst (D66) van Volksgezondheid. Verder was niet duidelijk of hij een gesprek met een topambtenaar van Volksgezondheid in zijn hoedanigheid als VVD-fractievoorzitter of als commissaris had gevoerd. Naar aanleiding van de ontstane commotie besloot hij zijn activiteiten voor MSD op te schorten.

Bijlage 2: Het Scheringa-vriendje

Veel bekende VVD’ers waren betrokken bij het DSB-concern van Dirk Scheringa. Frank de Grave, Robin Linschoten en Gerrit Zalm kwamen (onterecht?) goed weg, voor oud-commissaris Ed Nijpels ligt dat anders. Kort nadat hij voorzitter werd van pensioenfonds ABP stapte hij in februari 2010 weer op. De oud DSB-commissaris struikelde na een uitgelekte kritische brief van DNB-bestuurder Henk Brouwer, die stelde dat Nijpels zwaar tekort was geschoten bij DSB.

Bijlage 3: De zonnekoningin en de dienstauto

Bestuursvoorzitter Nurten Albayrak van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) kwam in september 2011 in opspraak. Het prominente VVD-lid – ze schreef mee aan het beginselprogramma van de partij – zou zich volgens medewerkers hebben gedragen als een zonnekoningin. Ze kreeg een te hoog salaris, sjoemelde met de declaraties van haar dienstauto en ‘verziekte de bedrijfscultuur’ door haar verdeel en heers- stijl van management. Reden genoeg voor haar directe baas minister Gerd Leers van Asiel en Immigratie haar op non-actief te zetten. De commissie Scheltema onderzocht de kwestie en concludeerde dat de aantijgingen klopten. Albayrak wilde nog een ontslagvergoeding van 18 maanden maar die kreeg ze niet. Opmerkelijk detail: in de Raad van Toezicht van het COA zaten VVD-Eerste Kamerleden Loek Hermans en Anne Wil Duthler. Volgens Scheltema hadden zij de andere kant opgekeken tijdens het bewind van Albayrak. Het tweetal voelde de bui al hangen en stapte vrijwillig op.

Bijlage 4: De ‘Berlusconi van de Vechtstreek’

Sjoerd Swane maakte in 1984 zijn entree in de Maarsense politiek als raadslid en bleef politiek actief – onder meer als wethouder en Statenlid – in de provincie Utrecht tot 2011. Dat jaar werd hij veroordeeld voor onder meer  ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en belastingfraude. Swane had geld aangenomen uit de bouwwereld en bleek banden te onderhouden met de inmiddels veroordeelde Jan-Dirk Paarlberg. Swane werd in 2011 veroordeeld tot twee jaar cel maar bleek toen met de noorderzon te zijn vertrokken. Het gerucht gaat dat de ‘Berlusconi van de Vechtstreek’ zich schuilhoudt in Thailand, op de vlucht voor Justitie.

Bijlage 5: Graaien en intimideren

Vijf jaar lang was ze burgemeester van Schiedam. In die periode wist ze het bont te maken, blijkt uit het rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Wilma Verver maakte zich volgens BING schuldig aan vriendjespolitiek, gerommel met subsidies en intimidatie van gemeentepersoneel. Nadat ze in conflict raakt met de aannemer die haar burgemeesterswoning verbouwt, ontvangt deze opeens geen opdrachten meer van de gemeente. Kreeg de aannemer jaarlijks voor zo’n honderdduizend euro opdrachten van de gemeente, sinds het conflict bleef het bij enkele tientjes per jaar. Ook neemt ze de zoon van een vriendje aan op het gemeentehuis. De man hoeft niet de normale sollicitatieprocedure te doorlopen en krijgt een hoger salaris dan collega’s op een vergelijkbare positie. Dat vriendje huurt vervolgens – namens de gemeente – het taxibedrijf van de zoon van Verver in. Ambtenaren die bezwaar maken krijgen het lid op de neus van de burgemeester en worden door haar geïntimideerd. In de zomer van 2011 dient ze haar ontslag in. Afgelopen maand werd bekend dat ze in haar tijd als burgemeester voor honderden euro’s aan chocolade, champagne en whisky’s declareerde en graag duur uit eten ging, terwijl zij de taxi buiten urenlang liet wachten. Alle rekeningen gingen naar het stadhuis, ook die voor foto’s en portrettekeningen die zij van zichzelf liet maken.

Bijlage 6: Fraude met facturen

De Drentse VVD’er Berthold Ziengs neemt in oktober 2011 afscheid als Statenlid. Even daarvoor had de FIOD de administratie van zijn vastgoedbedrijf in Assen in beslag genomen. Hij wordt verdacht van fraude met in- en verkoopfacturen. De schade voor de fiscus loopt volgens het OM in de tonnen. Eind februari dit jaar wordt hij aangehouden en verdwijnt enkele dagen in de cel.

Bijlage 7: Vervalsing van asbestrapporten

Breuk met de partijlijn in het Gelderse Heumen. VVD-raadslid René Waas werd eind augustus door de Arnhemse rechtbank veroordeeld tot 120 uur werkstraf en een boete van tienduizend euro omdat hij in 2010 asbestrapporten had vervalst. Asbestrapportage is één van de werkzaamheden van zijn chemisch bedrijf.  Zijn fractievoorzitter Harry Smeets reageerde: ”We gaan wel een keer goed praten over wat er nu precies is gebeurd, maar het is op het eerste gezicht een klassieke misstap. Iedereen maakt wel eens een misstap in zijn leven. Als er nog een keer zoiets gebeurt, wordt het een ander verhaal.” En vergeet voor het gemak de slogan van premier Rutte: Meer straf en minder begrip voor criminelen. Eind september stapt Waas alsnog op.

Bijlage 8: De huisjurist

Eind september dient de kwestie van  ‘VVD-huisjurist’ Matthieu van Sint Truiden zich aan. In het ressort Amsterdam blijkt de advocaat-generaal belast met fraudeonderzoeken, geschorst omdat hij zélf verdacht wordt van fiscale fraude. De aanklager en prominente VVD’er was voorzitter van de landelijke VVD-partijcommissie politie en justitie en adviseerde de partij.

Bijlage 9: Fraude op een ongekende schaal

Dit najaar is een slechte maand voor de VVD. Begin oktober wordt bekend dat Ton Hooijmaijers, voormalig VVD-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, strafrechtelijk wordt vervolgd wegens omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Als gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening en Financiën was hij betrokken bij veel van de bouwplannen van de provincie. Zijn contact met aannemers, stenenschuivers en andere vastgoedjongens was iets te intiem naar de mening van het Openbaar Ministerie: “Fraude op een ongekende schaal.” Het OM gaat ervan uit dat Hooijmaijers in totaal een kleine vijf ton heeft witgewassen. Het totaalbedrag in de tenlastelegging is 1,6 miljoen euro, inclusief de bedragen die de gedeputeerde waren toegezegd door zijn zakelijke vrienden. Eerder werd al bekend dat Hooijmaijers te kwistig omging met de provinciale creditkaart.

Bijlage 10: Verduistering met tragische afloop

Midden oktober 2012 wordt het voormalig VVD-raadslid en penningmeester Ton van der Schans uit Den Helder veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf. Hij had 18.000 euro uit de partijkas verduisterd die hij uiteindelijk wel terugbetaalde. De kwestie kent een tragisch einde, enkele dagen later pleegt hij zelfmoord.

Bijlage 11: De onderkoning van Limburg

Het meest recente dossier in de kwestie van dubieuze VVD-politici is dat over Jos van Rey. Hij liet zijn vriendin een rotte vis in de brievenbus van een journalist stoppen, het CDA in Limburg vindt hem zo onguur dat ze hem niet als gedeputeerde wilde hebben en eind oktober werd hij meegenomen voor verhoor.Van Rey is al langer in opspraak. Eind jaren tachtig ontlokte Jort Kelder het toenmalig Tweede Kamerlid opmerkelijke uitspraken over hoerenbezoek en 200 kilometer per uur rijden met een BMW 7-serie. “Kamerleden mogen van mij ook naar de hoeren. Mij een zorg, breng ze maar het Kamergebouw binnen,” tekende Kelder op uit de mond van Van Rey. Eind 2011 kwam Van Rey wederom in beeld. In Roermond – waar Van Rey wethouder is – zou hij té innige banden hebben onderhouden met een bevriende vastgoedmagnaat. Een commissie onder leiding van Winnie Sorgdrager pleitte de VVD’er grotendeels vrij. Wel zou hij de schijn van belangenverstrengeling hebben gewekt. Van Rey staat in het Limburgse bekend als een schreeuwlelijk. Twee hoogleraren die hun kanttekeningen zetten bij het functioneren van de liberale politicus werden uitgemaakt voor ‘prostituees’. Ook stopte de vriendin van Van Rey bij een kritische journalist een rotte vis in de brievenbus. Voor het Limburgse CDA was de maat echter vol. Toen de VVD Van Rey naar voren schoof als gedeputeerde gooiden de christen-democraten de kont tegen de kribbe. “De CDA-fractie is van mening dat rondom de persoon van de heer Van Rey veel vragen hangen rondom zijn eigen integriteit. De vraag is, los van wat waar is en wat niet, of de kwestie niet overheersend zal zijn. (…) De fractie vindt dit een groot risico, dat het belang van Limburg niet dient,”  liet de partij deze zomer in een verklaring weten. Inmiddels heeft Van Rey zijn politieke posities opgegeven. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van corruptie. VVD’er Ricardo Offermanns werd meegezogen in het schandaal en stapte onlangs op als burgemeester van Meerssen en als voorzitter van de VVD in Limburg.

De bazen der bazen

Volgens VVD-voorzitter Benk Korthals doet de partij er alles aan om ‘nette en integere bestuurders’ te hebben. In opleidingen en trainingen wordt daar door de partij volgens hem  ook aandacht aan besteed. Het beeld dat VVD’ers graaiers zijn, klopt volgens hem niet. Over Van Rey zei Korthals: “Zolang we niet precies weten wat er is gebeurd, wachten we af.” Premier Mark Rutte noemt de affaire ‘schadelijk’ voor de VVD. “Het is nooit goed voor een partij om zo in het nieuws te komen, dat is duidelijk”, zei Rutte nog alvorens het het cliché ‘het ligt onder de rechter’ te debiteren. Ondertussen tekent er zich onder VVD-bestuurders een kwalijk patroon af. Een duistere wereld van vriendjespolitiek, corruptie en intimidatie.

Dit verhaal verscheen eerder in Nieuwe Revu