Obama of Romney: scenario’s en voorspelling

05-11-2012 10:51


Morgen is het zo ver. Na een campagne die bijna twee jaar geleden begon – de enorme overwinning van de Republikeinen tijdens de midterm elections van november 2010 leidde tot speculaties over wie zich verkiesbaar zouden stellen – mogen de Amerikanen eindelijk naar de stembus om hun voorkeur voor de volgende president kenbaar te maken. Tijd dus voor een voorspelling. Wat zijn de mogelijke scenario’s morgen en wie gaat er daadwerkelijk winnen?

Kiesmannen
De formele keuze die het Amerikaanse electoraat morgen te wachten staat, is niet die voor een president maar die voor kiesmannen die de verschillende staten mogen afvaardigen wanneer de president (formeel) gekozen wordt. Aangezien elke staat een eigen aantal kiesmannen heeft – gebaseerd op het aantal inwoners dat ook bepaalt hoeveel Afgevaardigden een staat heeft – is het mogelijk dat de kandidaat die nationaal de meeste stemmen krijgt niet de kandidaat is die de meeste kiesmannen weet te winnen en die dus president wordt. Meest recent kwam dat in 2000 voor toen Al Gore nationaal de meeste stemmen haalde, maar toch verloor van George W. Bush op basis van de verdeling van kiesmannen.

Aangezien de verkiezingen volgens de meeste individuele peilingen nu ook spannend zijn, is herhaling van een dergelijke situatie geen ondenkbaar scenario. Nationaal staan president Obama en Mitt Romney nagenoeg gelijk, en dat kan zo maar betekenen dat één van de beide kandiaten zoveel stemmen heeft gehaald in een staat die hij toch wel zou winnen – de blue states voor de Democraten die zich voornamelijk aan de kusten bevinden en de red states voor de Republikeinen – dat hij wel de popular election wint, maar niet de strijd om de meeste kiesmannen. Een dergelijke situatie zou waarschijnlijk betekenen dat Romney de popular vote wint, maar dat Obama toch herkozen wordt. Romney doet het nationaal namelijk beter dan in de meeste swing states waar de verdeling van kiesmannen echt belangrijk gaat zijn.

Hertelling
In het verlengde van een dergelijke situatie ligt de mogelijkheid dat er morgen geen uitslag komt. Zeker als de uitslag in enkele van de cruciale swing states dermate spannend is dat het op een paar (honderd) stemmen aankomt, is de kans aanwezig dat één van beide kandidaten – of beiden – besluit om de uitslag in bepaalde staten aan te vechten, en/of een hertelling te eisen. In swing state New Hampshire stemden in 2008 bijvoorbeeld zo’n 700.000 mensen. Daar kunnen 100 stemmen dus echt een verschil maken. Een hertelling zonder dat er al een definitieve uitslag is, behoort morgen dus zeker tot de mogelijkheden.

Waarschijnlijker is echter dat één van de beide kandidaten op eigen kracht weet te winnen. Hoezeer we ook als verzameld journaille graag verwijzen naar de uitzonderingen in de electorale geschiedenis van Amerika, feit blijft dat bijna alle presidenten verkozen werden door de popular vote en de verdeling van kiesmannen te winnen. De vraag die dan blijft staan is: wie maakt de meeste kans?

Peilingen
De pers wil deze verkiezingen – uit broodnood – doen overkomen als bijzonder spannend. De realiteit is echter dat het in ieder geval volgens de peilingen helemaal niet zo spannend is. Zoals Nate Silver vrijdag al benadrukte: van de 22 peilingen die kort voor afgelopen weekend uitkwamen in één van de swing states, ging president Obama in 19 stuks aan de leiding. Twee waren een gelijkspel en in maar één peiling in Florida lijkt Romney aan de leiding te gaan. Hoewel alle peilingen afzonderlijk een spannende strijd laten zien, toont het collectief van alle peilingen een duidelijke trend: president Obama gaat meer kiesmannen winnen in de swing states en gaat er dus met de winst vandoor.

Natuurlijk zijn peilingen niet heilig. De belangrijkste peiler uit het team van Mitt Romney, Neil Newhouse, is er stellig van overtuigd dat er een fout zit in de onderzoeksmethodiek van veel opiniepeilingen. Hij heeft redenen om te geloven dat Romney toch gaat winnen, en elke voorspelling is zo goed als de kwaliteit van de peilingen waarop hij gebasseerd is. Toch is er een duidelijke trend waarneembaar. Sinds het eerste debat is Romney dichterbij gekomen bij president Obama dan op enig ander moment in deze verkiezingen, maar nooit slaagde de Republikein erin om een duidelijke meerderheid te behalen in zowel nationale peilingen, als in een groot deel van de swing states. En dat betekent dat deze redacteur voorspelt dat president Obama morgen herkozen gaat worden voor een tweede termijn in het Witte Huis.

Adriaan Andringa, hoofdredacteur van de WarRoom, bevindt zich op dit moment in swing state New Hampshire, om het slot-offensief van beide campagnes mee te maken.