Tip voor alle bestuurders, die het helemaal gemaakt hebben in het bedrijfsleven en nu een overstap overwegen naar de voetballerij, omdat ze denken de club even winstgevend te maken: doe het niet! In de voetballerij heb je geen enkele zekerheid. Het enige dat zeker is, is: de bal is rond.
Zodra er ergens een paar dollars in omgaan, heet iets een bedrijf. Doordat er in het voetbal miljoenen omgaan, wordt een voetbalclub ook gezien als een bedrijf. En zo wordt het ook gerund: Raad van Commissarissen, Algemeen directeur, Financieel directeur. In een ‘normaal’ bedrijf hebben deze mensen de macht over het bedrijf. Winst of verlies is te danken, of te wijten, aan deze mensen. Kwaliteit komt tot bloei hier. Wie goed doet, verdient veel.
Kwaliteit stelt niets voor
Deze week toont maar aan dat het voetbal een leuk, geinig spelletje is, maar toont aan dat het bedrijfsmanagement in een club geheel overbodig is. Zowel Manchester City als Barcelona toonde aan dat kwaliteit niks voorstelt. Het draait om vorm van de dag, elkaar iets gunnen en gewoon puur geluk. Door deze drie factoren is de kans groot dat Manchester City, een club die meer dan 200 miljoen euro heeft uitgegeven aan spelers, zich niet eens gaat plaatsen voor de Europa League. En een paar lompe houthakkers uit Schotland kunnen winnen van het ‘onverslaanbare’ Barcelona, door middel van deze drie factoren.
Het gaat zelfs nog verder: deze drie factoren zorgen ervoor dat hierdoor grote beslissingen worden genomen. Trainers die worden ontslagen omdat de spelers uit vorm zijn, clubs die velen miljoenen mislopen omdat een geldig doelpunt wordt afgekeurd. Een club draait om het eerste elftal. Wanneer die winnen, is de hele club tevreden. Zorg gewoon voor een paar aardige spelers, die het ook leuk vinden om te voetballen, en die ook strijdlustig zijn. Zorg voor een coach die de juiste mensen op de juiste plek zet. Dus iemand die makkelijk scoort, moet je in de spits zetten. Iemand met veel loopvermogen, zet je op het middenveld of op de flanken en iemand die een bal kan vangen, zet je op goal. Daarnaast moeten alle spelers het onderling goed met elkaar kunnen vinden. Zorg voor een people-manager. Een coach die de vedettes uit elkaar houdt en tevreden houdt. Het enige wat een coach dan nog hoeft te doen is een tactiek maken die iedereen snapt en voor de wedstrijd zeggen ‘veel plezier’. Alle coaches van Nederland die succesvol in het voetbal willen worden; neem dit advies over, doe je er voordeel mee en, wat ben ik toch gul, u krijgt dit allemaal gratis van mij.
Holle frasen
Het blijft mij daarom een raadsel waarom een voetbalclub bestuurt wordt als een beursgenoteerd bedrijf; psychologen, binding met de regio, een ‘voetbalklimaat’ stichten. Allemaal holle frasen. Hier een lesje voetbaleconomie: eerste elftal draait goed → veel toeschouwers → veel publicity → extra sponsors → inkomsten → winstgevend = doel van een voetbalclub.
De wedstrijden Celtic-Barcelona en Manchester City-Ajax toonde aan dat voetbal geen hogere wiskunde is, maar een spelletje, waar de bal rond is. Een spelletje dat bepaalt wordt door een arbitrale dwaling, een doelpunt dat ten onrechte goedgekeurd wordt. Het blijft dan ook ongelooflijk dat clubs velen miljoenen in dit spelletje blijven steken. Miljoenen verdwijnen in een bodemloze put.