Alle keuzes die we maken in het leven leiden uiteindelijk altijd tot één doel: zo gelukkig mogelijk worden gedurende het relatief korte bestaan dat we hebben. De mensheid heeft voor zichzelf een ideaalbeeld ontwikkeld dat het leven binnen de maatschappij makkelijker maakt. Dat niet iedereen dit ideaal hoeft na te streven om gelukkig te zijn laat (In) koud water zien. (In) koud water is twee uur lang genieten van een pakkend en overtuigend stuk dat je soms zelfs even laat nadenken over je eigen bekrompenheid.
Jong talent
Drie jonge, en bovenal talentvolle, acteurs vertellen een verhaal over keuzes maken, volwassen worden, familie, vriendschap en liefde. Matthijs van de Sande Bakhuyzen stapt in de rol van Jonathan, een jongen die er al vroeg achter komt dat hij homo is. Op jonge leeftijd kan hij zijn liefde delen met zijn beste vriend Bobby, gespeeld door Reinout Scholten van Aschat. Er komt vooral weinig begrip van Jonathans familie die na de middelbare school besluit zijn geluk te gaan zoeken in New York. Bobby blijft achter in Cleveland.
Wanneer ze elkaar na jaren weer terugzien in New York, is alles veranderd. Jonathan vecht niet alleen meer tegen het onbegrip van zijn ouders, maar ook tegen de onwetendheid of hij HIV besmet is. Hij valt in de risicogroep door zijn losbandige levensstijl in New York waar hij samenwoont met vriendin Claire (Judith van den Berg), die overigens een glansrol wegzet. Met de komst van Bobby worden alle grenzen van liefde opgezocht. Met z’n drieën gaan ze opzoek naar een manier om in harmonie te leven, elkaar lief te hebben en samen een kind op te voeden.
Overtuigend, sterk en krachtig
Dit stuk is geen standaard toneelvoorstelling. Regisseur Marcus Azzini heeft een sterke combinatie weten te vinden van monologen en spel. De acteurs vertellen letterlijk het verhaal met ontzettende overgave. Doordat ieder nieuw ‘hoofdstuk’ in het leven van de drie, begint met een monoloog en overgaat in spel is het voor het publiek mogelijk iedere scène te visualiseren. Ondanks dat het decor niet verandert, is het niet moeilijk je fantasie te gebruiken. Dankzij de overtuiging en krachtigheid waarmee het verhaal overgebracht wordt is er geen moment waarop je niet accepteert wat er gebeurt op het podium.
(In) koud water is zo’n voorstelling waarbij je twee uur lang op het puntje van je stoel zit en waarbij je letterlijk in het verhaal gezogen wordt. De twee uur vliegen voorbij. Als publiek blijf je hopen dat de drie een middenweg vinden waar ze allemaal gelukkig mee kunnen zijn binnen hun ‘ongewone’ situatie. Hetgeen je ook achter de oren doet krabben en je zal laten beseffen: wat is er belangrijker? Passen binnen het ideaalbeeld dat de mensheid heeft gecreëerd, of je eigen geluk nastreven. Door (In) koud water zul je met andere idealen de zaal uitlopen, al is het maar voor even.
(In) Koud water is een ontroerende voorstelling gebaseerd op het boek Huis aan het einde van de wereld, landelijke toernee 26 oktober t/m 15 december 2012
Foto: Sanne Pepper