Dankzij de electoraal uitgedunde fractie wordt de werkdruk wel heel erg hoog, moet GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren gedacht hebben. We hadden het gemist maar een DeJaap-lezer wees ons op het pleidooi van GroenLinks voor een 21-urige werkweek.
Eind vorige maand stond Van Tongerens – hallo, daar zijn we weer – pleidooi in de Volkskrant. U moet het lezen om het te geloven. Enkele hoogtepunten:
De 21-urige werkweek is goed voor het feminisme
“De enige oplossing is een kortere werkweek en een cultuuromslag van kantoorurenmachismo naar thuiswerkplezier. Alleen een kortere en flexibel betaalde werkweek voor iedereen kan het feministisch project voltooien: op het moment dat zowel man als vrouw een ontspannen werkweek hebben, zijn kinderen of zorg voor een ziek familielid niet langer een reden voor een van beide partijen om uren en dus carrièrekansen in te leveren.”
Minder geld maar meer lol
“Wanneer we uit de tredmolen stappen houden we aan het einde van het jaar minder geld over maar krijgen we meer tijd voor dingen die we echt belangrijk vinden, zoals vrienden, familie, mantelzorg, sport, cultuur, onderwijs, vrijwilligerswerk en duizenden andere activiteiten die zich buiten de markt afspelen maar definiëren wie wij zijn en wat wij belangrijk vinden. Het zijn precies déze activiteiten – en niet werk – die we ons aan het einde van ons leven herinneren.”
Weg met de grote industriële systemen
“Minder betaald werken en minder markt baant de weg voor lokale economieën waar hergebruik en een gesloten kringloop voorop staan, en die veel eleganter zijn ingericht dan de huidige grote industriële systemen. Een ontspannen leven is dus tegelijk een stap in de richting van een duurzame economie.”
Het staat er echt. Misschien dat die weggelopen GroenLinks-kiezers een punt hadden. Valt deze partij die tot voor kort nog regeringsverantwoordelijkheid nastreefde nog wel serieus te nemen? U mag het zeggen.