ThePostOnline

In een darkroom kun je niet voor scheidsrechter spelen

12-11-2012 15:41

In zijn artikel op DeJaap schrijft Mihai Martoiu Ticu dat we onze biologische en psychologische behoeftes het beste kunnen bevredigen door in een darkroom op zoek te gaan naar de regels van de logica. Volgens Martoiu Ticu is het plezierig als we elkaar daar alleen maar zachtjes strelen en lieve dingen over elkaar zeggen. Hij noemt dat de hemelpositie. Ik noem het voorspel. De darkroom van de vrije meningsuiting wordt pas spannend als het er wat ruiger aan toe mag gaan.

De meningen van Mariska Orban de Haas over homo’s voldoen niet aan Martoiu Ticu’s regels voor acceptabele vrijheid van meningsuiting. Ze dragen namelijk niet bij aan “het oplossen van problemen, noch komt ze voor iemands rechten op”.

Goddeloze Zondige Nederlanders
Maar wie gaat voor ons bepalen of een mening al dan niet constructief is? Mevrouw De Haas draagt volgens haarzelf wel degelijk bij aan de oplossing van een probleem, namelijk dat de Goddeloze Zondige Nederlanders allemaal naar de hel dreigen te gaan als ze zich niet snel tot de Heere Heere bekeren. Als zelfdoder zit Tim Ribberink daar volgens de Gristelijke leer nu waarschijnlijk ook.

Volgens Martoiu Ticu dient meningsuiting alleen om te brainstormen en om onze rechten te verdedigen. Deze visie beslaat misschien 1 procent van wat er in de darkroom echt gebeurt. Meningsuiting is een expressie van onze persoonlijke identiteit die niet beperkt kan worden tot wat strikt functioneel is om onze rechten te verdedigen.

Flirten, afwijzen, insluiten, uitsluiten, dreigen, geruststellen, provoceren, experimenteren, plagiëren…we doen het allemaal. Soms doet dat pijn, maar vaak is het ook erg lekker om je mening zo te uiten.

Botsen en schuren
Vrijheid is niet slechts de afwezigheid van beïnvloeding door anderen. Betekenisvolle vrijheid is de vrijheid om te kiezen en om je eigen leven in te richten zoals jij dat wil. Vrijheid is actieve zelfontplooiing.

Dat soort vrijheid botst en schuurt met de vrijheden van anderen en is niet te vangen in strakke filosofische schema’s van goed en fout. Het is in die donkere kamer niet mogelijk om met een regelboek en een schel fluitje te arbitreren wat wel en niet geoorloofd is. Doe dat scheidsrechterspakje dus maar uit.

Roald Vogels deelt liever zijn meningen op Twitter dan dat hij een darkroom van de niet-metaforische soort bezoekt.