Sport

Iniesta rekent af met Cruijff

12-11-2012 08:03

Gisteravond zat hij op de bank bij Barcelona tegen Mallorca. Andrès Iniesta, het meesterbrein van FC Barcelona. De inbreng van de blessure-gevoelige middenvelder was niet gewenst, want de tikki-takka machine van Barcelona haperde niet. De eilanders werden met 2-4 verslagen, al kraakte de verdediging van de Catalanen na rust twee keer opzichtig. Voor de zoveelste keer dit seizoen.

Goed, Barca staat nog steeds ongeslagen aan kop, maar er verschijnen roestplekjes op de glanzende tik-armada. Binnen de ploeg ontstond vorige maand wrijving tussen sterspeler Messi en David Villa, die volgens de Argentijn op een cruciaal moment niet naar hem terug-speelde.

90 procent zuivere aanpassing
Maar veel opvallender. Het verlies tegen Celtic in de Champions League leidt nu ook tot openlijke twijfel over de speelstijl. Iniesta stelde dit weekend een taboe ter discussie: is de balbezit ideologie van Barca wél heilig? Johan Cruyff en Barcelona prediken de leer van het baloverwicht, maar Andres Iniesta, hoofd uitvoering van de rondspeel-tactiek, meent dat winnen ook best anders kan.

De theorie bij Barca is déze: wie het langs overspeelt, zal op den duur ook winnen. Dit lijkt logisch, maar is het niet altijd. Vorig seizoen, in ieder geval niet. Barcelona, dat op basis van de statistieken het meeste balbezit heeft van alle ploegen en het beste overspeelt (bijna 90% zuivere passing), werd géén Spaans kampioen en géén winnaar van de Champions League.

Counter-tactiek
Dat werd Chelsea, een counterploeg, met een dodelijke spits. Wat opviel was dat ook Manchester City met z’n matige balbezit-cijfers lang kon overwinteren en zelfs het Engelse kampioenschap kon veroveren.

Iniesta, die al sinds zijn 12-de bij het Spaanse voetbal-instituut is geïnterneerd, zegt dit weekend tegen The Guardian dat Barcelona niet anders ‘kan spelen’, omdat het postuur van de spelers een explosieve counter-tactiek niet toelaat. ‘We hebben niet de spelers om anders te spelen. Dit is de manier waarop we willen spelen en de manier waarmee we denken de meeste kans te maken op winnen.’

Catalaans Dreamteam
De fragiele middenvelder wijkt met zijn rationele pragmatisme af van de bewierookte en romantische tikki-takka ideologie. ‘Voetbal is geen wetenschap. Het is niet zo dat je altijd wint als je speelt zoals wij. Wij spelen op deze manier, omdat dat voor ons de beste manier is’, zegt hij.

Vooralsnog zijn de uitkomsten in het voordeel van Barcelona. In de competitie gaat het, zoals gezegd, bijzonder goed met het Catalaanse Dreamteam, in tegenstelling tot vorig jaar, toen het ‘slechts’ tweede werd achter de berekende counterploeg van Real Madrid.

In Europa gaat nu iets minder in gevechten met tegenstanders, die lange slungels inzetten om het gekmakende gebrei te bestrijden, zoals Celtic, een ploeg vol bonkige Schotten.

Iniesta, zelf een mini-mannetje met het lijkbleke voorkomen van een overwerkte apotheker, heeft inmiddels alles gewonnen, maar hongert nog steeds naar prijzen, vooral als deze moeilijk te bereiken zijn.

Filosofische quotes
Aan het WK in Zuid-Afrika bewaart hij goede herinneringen, omdat hij pijn had moeten lijden. Iniesta scoorde toen de winnende goal tegen Nederland en dacht enkele seconden in het Soccer Stadium in Johannesburg aan de werking van de zwaartekracht. De middenvelder ‘hoorde stilte’ en zag de bal langzaam vanuit de hemel naar zijn voet dalen, een moment dat hij omschrijft als ‘wachten op Newton’.

Alleen al vanwege deze filosofische quote, moet hij de Gouden Bal winnen. En omdat hij geen tattoo’s heeft laten zetten, nooit over geld praat en kan lachen als een meisje een Fanta Orange bij hem bestelt, omdat ze denkt dat hij een ober is.