Nu de chaos van de verkiezingen definitief voorbij is, richt president Obama zich weer op die andere taak naast het voeren van campagnes: het uitoefenen van zijn functie. En die functie als Leader of the Free World behoeft ook direct zijn volle aandacht. Terwijl de president probeert een bloedbad in Israël te voorkomen, maakt hij in Birma (of Myanmar) een belofte uit zijn eerste inauguratie waar.
Uitgestoken hand
Tijdens zijn eerste inauguratie gaf president Obama aan een hand te willen uitsteken naar dictaturen die bereid waren zichzelf te hervormen: “To those who cling to power through corruption and deceit and the silencing of dissent, know that you are on the wrong side of history, but that we will extend a hand if you are willing to unclench your fist.”.
Een van die landen is Birma, dat al sinds een staatsgreep in de jaren zestig door een militaire Junta bestuurd wordt. In de afgelopen anderhalf jaar werden daar belangrijke democratische hervormingen doorgevoerd, en dus verlichtte president Obama de afgelopen tijd de economische sancties op het land. Op dit moment is hij bovendien in Birma om te spreken met zowel de overheid als de belangrijkste oppositieleider Aung San Suu Kyi. In een speech vannacht moedigde hij het land aan om voort te gaan op de ingeslagen weg, om de hervormingen door te zetten en de nieuwe politieke verhoudingen te bestendigen.
Gazastrook
Ondertussen broeit in het Midden Oosten een nieuwe crisis. Israëlische grondtroepen staan klaar om de Gazastrook binnen te vallen en Hamas en de Israëlische luchtmacht hebben hun wederzijdse aanvallen en beschietingen geïntensiveerd. In de afgelopen dagen zijn daar zo’n 90 doden gevallen, 87 Palestijnen en drie Israëliërs. Terwijl president Obama gister het recht van Israël om zichzelf te verdedigen met klem benadrukte, riep hij het land ook op om de Gazastrook niet met grondtroepen binnen te vallen. Het was een moeizame koortdans om Israëliërs en Palestijnen te vriend – en uit elkaars haren – te houden.
Een politieke vakantie zit er voor president Obama niet in. Na de hectiek van de campagne had hij wellicht gehoopt op enige rust, maar na het schandaal rond David Petraeus staat in het Midden Oosten inmiddels een volgende vat buskruit op punt van ontploffen. En dan laten we Syrië en de mogelijke nucleaire dreiging van Iran nog buiten beschouwing. Ook in zijn tweede termijn, die formeel pas in januari begint, zal president Obama alle zeilen bij moeten zetten om als Leader of the Free World een geopolitieke chaos te voorkomen.
Adriaan Andringa is hoofdredacteur van de WarRoom.
Foto CC: Freek van den Bergh