Morgan Freeman leende al eerder zijn donkerbruine stemgeluid aan pro-Obama spotjes, nu zet hij zich ook in voor de legalisering van het homohuwelijk in Amerika. De Human Rights Campaign, Amerika’s grootste LGBT-groepering lanceerde het spotje deze week en typeerde de strijd voor het homohuwelijk als de volgende stap in de geschiedenis naar gelijke rechten voor iedereen. Na vrouwen en zwarten is het nu de beurt aan de roze burger. De homorechtenbeweging heeft met de verkiezingen van 2012 nu het momentum mee.
Niet alleen werd op 6 november een man herkozen die het risico nam om zich als eerste president in de geschiedenis uit te spreken voor het homohuwelijk, in Wisconsin is voor het eerst een openlijk lesbische kandidate, Tammy Baldwin, aan een zetel geholpen in de Amerikaanse Senaat en in vier staten zijn nieuwe overwinningen behaald voor voorstanders van het homohuwelijk. In Maine, Maryland en Washington is per referendum gestemd voor het legaliseren van het homohuwelijk, en in Minnesota is tegen een wetsvoorstel gestemd waarin het homohuwelijk verboden zou worden.
Bekijk de succesvolle campagnespotjes hier:
Maine:
Maryland:
Washington:
Minnesota:
http://youtu.be/jKeTgE72WHA
DOMA
Maar het blijft spannend deze maand. Op 30 november zal het Amerikaanse Hooggerechtshof besluiten of zaken als de Defense Of Marriage Act (DOMA) en Californie’s Proposition 8 (Prop8) in aanmerking komen om getoetst te worden op hun grondwettelijkheid. Prop 8 was een referendum in Californie in 2008 dat het homohuwelijk in die staat verbood. DOMA is federale wetgeving nog ondertekend door president Bill Clinton in 1996 waardoor staten een homohuwelijk ergens anders gesloten niet hoeven te erkennen. Ook op federaal niveau wordt dankzij DOMA een homohuwelijk niet erkend, met alle gevolgen van dien voor stellen van gelijk geslacht die allerlei voordelige regelingen mislopen waar getrouwde hetero-stellen wel recht op hebben.
Inmiddels heeft oud-president Clinton zelf ook stelling genomen tegen DOMA. Zijn dochter Chelsea Clinton werkte recentelijk nog mee aan een ander spotje voor het homohuwelijk in Washington staat, maar omdat ze tegenwoordig werkzaam is als verslaggever voor nieuwszender NBC, mocht het spotje niet gelanceerd worden.
ENDA
Overigens zou de Human Rights Campaign zich volgens sommigen beter meer kunnen richten op de Employment Non-Discrimination Act (ENDA), wetgeving die homoseksuelen en transgenders zou beschermen tegen discriminerende werkgevers. De wet komt er waarschijnlijk niet door (dat lukt al sinds 1994 niet) en homorechtenactivisten hebben er bij president Obama op aangedrongen om actie te ondernemen: werkgevers die federale contracten uitvoeren zouden met een executive order verboden moeten worden om te discrimineren tegen homo’s en transgenders. Obama heeft geweigerd gehoor te geven aan de oproep, tot grote teleurstelling van de homorechtenbeweging.
DADT
In 2010 werd door president Obama wel een wet ondertekend die er voor zorgde dat homoseksuelen hun geaardheid niet langer geheim hoefden te houden als ze niet ontslagen wilden worden uit het leger: De Don’t Ask Don’t Tell (DADT) Repeal Act. Ook zorgde hij er dat jaar voor dat partners van hetzelfde geslacht dezelfde bezoekersregelingen kregen in het ziekenhuis en ook kritieke beslissingen mogen nemen als dat gewenst werd.
Homohuwelijk
Sinds 2010 verschenen er voor het eerst peilingen waaruit bleek dat een meerderheid van de Amerikaanse bevolking het openstellen van het huwelijk voor stellen van gelijk geslacht steunt, en het is wellicht dan ook niet toevallig dat president Obama sindsdien aan het ‘evolueren‘ was op zijn eigen standpunt. Na eerst voor en dan weer tegen te zijn, kwam de president dit voorjaar uit de kast om openlijk ook zijn steun uit te spreken voor het homohuwelijk.
Het homohuwelijk is nu in negen Amerikaanse staten en Washington D.C. een legale verbintenis. De steun van president Obama voor het homohuwelijk is vooral symbolisch. Of de rest van de staten het huwelijk ook gaan openstellen voor stellen van gelijk geslacht, mogen ze wat hem betreft vooralsnog zelf weten.
Update: de beslissing van het Hoogerechtshof of zaken rondom het homohuwelijk gehoord gaan worden is uitgesteld.
Bertine Moenaff is redacteur voor de WarRoom en was in 2010 werkzaam voor de New Yorkse Democraat Anthony Weiner, een fervent voorstander van ‘mandatory gay marriage’.