AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen wisten donderdag de winsten van een dag eerder verder uit te breiden. De hoop op een begrotingsdeal in de Verenigde Staten bleef de handel ondersteunen.
,,De beurzen liggen er over de hele linie vriendelijk bij. De hoop dat de 'fiscal cliff' in de Verenigde Staten wordt afgewend, zorgt opnieuw voor optimisme. In Amsterdam profiteert Randstad van een koopadvies van een Franse broker en ook SNS Reaal trekt verder aan. De euro klimt weer richting de 1,30 dollar en op de obligatiemarkt dalen de rentes", aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,8 procent hoger op 336,91 punten. De MidKap-index klom 0,9 procent tot 524,71 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen 0,7 en 1 procent.
Beleggers bleven moed putten uit opmerkingen van de Amerikaanse president Barack Obama, die woensdag de hoop uitsprak om voor kerst een akkoord te bereiken over de aanpak van de Amerikaanse schuldenlast. Daarmee zou de fiscal cliff, waarbij automatische bezuinigingen en lastenverzwaringen het economische herstel in gevaar brengen, kunnen worden voorkomen.
Op macro-economisch vlak bleek dat het vertrouwen in de economie in november in Nederland is afgenomen, terwijl de rest van de eurozone positiever werd.
In de AEX stond uitzender Randstad bovenaan met een winst van 3,3 procent. Het aandeel profiteerde van een koopadvies van het Franse onafhankelijke effectenhuis AlphaValue.
Ahold klom 0,3 procent na een uitbreiding van het kostenbesparingsprogramma. In plaats van 350 miljoen euro wil het supermarktconcern nu 600 miljoen euro besparen.
In de MidKap won Wessanen 1,9 procent. Het voedingsmiddelenconcern schrapt in totaal 300 banen in Europa. In het Nederlandse Deurne gaat de Favory-fabriek in maart 2013 sluiten, waarbij 110 banen worden geschrapt. Ook op het hoofdkantoor zullen banen verdwijnen.
De euro was 1,2990 dollar waard, tegen 1,2925 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 87,44 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent duurder.