AMSTERDAM (ANP) – De blik van beleggers zal in december voornamelijk gericht zijn op de besprekingen rond de zogenoemde fiscal cliff in de Verenigde Staten. Beleggers worden beziggehouden door de vraag of het Witte Huis en de Republikeinen overeenstemming zullen bereiken over het verkleinen van het begrotingstekort. Een akkoord zou de enorme automatische belastingverhogingen en bezuinigingen die in januari van kracht worden, kunnen afwenden.
Historisch gezien is december een sterke maand voor de beurshandel. De brede Amerikaanse S&P 500-index ging 16 van de 20 keer in de afgelopen 20 jaar omhoog in december. Daarbij zou een reeks van cijfers over de Amerikaanse economie die komende week naar buiten wordt gebracht de handel verder kunnen oppeppen. Er komen onder meer gegevens over de industrie, de inkoopmanagersindex en op vrijdag cijfers over de werkgelegenheid in de VS. Ook in de eurozone wordt een aantal belangrijke cijfers gepubliceerd, onder meer verscheidene inkoopmanagersindices.
Maar door de onzekerheid over de besprekingen over de 'begrotingsafgrond' is de handel uit zijn normale doen. ,,Er is maar een bepalend onderwerp de komende tijd en dat is de fiscal cliff'', aldus een Amerikaanse handelaar.
De afgelopen dagen kwamen er weinig optimistische geluiden over de onderhandelingen uit Washington naar buiten. De Republikeinse voorzitter John Boehner van het Huis van Afgevaardigden zei zondag nog dat er geen enkele vooruitgang in de gesprekken zat.
Toch zijn er ook handelaren die nog door het bos van de fiscal cliff kunnen zien en uitkijken naar cijfers over de consumentenbestedingen in december. De bereidheid van consumenten om in de belangrijke koopmaand december in de beurs te tasten is bepalend voor veel winkeliers. Consumentenbestedingen zijn goed voor zo'n 70 procent van de Amerikaanse economie en sterke verkopen in december zouden ook een stimulans voor de beurshandel kunnen zijn.
Volgens optimisten zouden de zorgen over de fiscal cliff als sneeuw voor de zon kunnen smelten als de consumentenbestedingen een sterk opwaartse lijn laten zien. Andere analisten vinden het optimisme misplaatst. ,,Vergeet de geschiedenis. Wij hebben het nu over unieke omstandigheden die er toe zouden kunnen leiden dat de Amerikaanse economie in een recessie belandt. En de mogelijheden liggen in handen van gekozen functionarissen in Washington'', aldus een analist in New York. ,,Zij zouden ons in een geheel vrijwillige recessie kunnen storten''.