Ad Scheepbouwer, oud KPN-topman, verwijt Het Financieele Dagblad ‘roddelbladen´ journalistiek te bedrijven, omdat de krant zich verdiepte in de ziekte van AKZO CEO Ton Büchner. De topman van het verf- en chemieconcern keert vrijdag weer terug, na een afwezigheid van dik twee maanden. Het Financieele Dagblad probeerde in een reconstructie te achterhalen hoe ernstig de ziekte was en welke gevolgen Büchners afwezigheid had op de bedrijsvoering. Een terechte vraagstelling.
De koers van AKZO kreeg op 18 september een flinke tik, toen Büchner ‘wegens oververmoeidheid´ een niet nader bepaalde retraîte aankondigde. Tja, dan is het plotselinge vertrek van een baas domweg nieuws, zeker bij een krant die sinds 1796 bericht over ‘al het geene tot het financieele eenige betrekking heeft.
De pogingen van het FD de aard en toedracht van de ziekte te achterhalen zijn dus eerder te prijzen dan af te keuren. Idiotie en megalomanie hebben menig bedrijf, ja soms zelf hele imperia, ten gronde gericht. Zie Enron, zie Worldcom, zie Fortis.
KPN scheerde in 2001 zelf ook langs de rand van de afgrond als gevolg van een extreme investeringen in UMTS en het Duitse telecombedrijf E-plus. Scheepbouwer was toen commissaris en steunde deze aankopen. Die onverantwoorde acquisities kun je hem met terugwerkende kracht niet kwalijk nemen – iedereen was toen verblind door een internet- en telecom fata morgana – maar is wel een treffend voorbeeld dat menselijk handelen en management-falen gevolgen kunnen hebben voor het voortbestaan van een bedrijf.
In september 2001 was KPN bijkans failliet, mede door de grenzeloze roekeloosheid. Het beschrijven van een mentale scan van het topmanagement is niet zelden een probaat middel om inzicht te krijgen in de financiële fitheid van een concern.
Het FD moet zich dus niet laten afschrikken door wat tegengas uit de achterban. De krant is veel te voorzichtig om human interest te verwarren met roddelen. FD-journalisten zouden juist trots moeten zijn op hun speurwerk en Ad Scheepbouwer van repliek moeten dienen.
Nu weigerde de hoofdredactie een column van Scheepbouwer waarin hij zijn klachten over de Story-praktijken bij de krant adresseerde. Niet chique van de hoofdredactie. Het niet plaatsen van de column (hij stond later in NRC) is een teken van onzekerheid en een klap in het gezicht van de redacteuren, die een dappere poging deden om een raadsel te ontrafelen, waarover aandeelhouders en lezers van het FD geïnformeerd dienen te worden.