AMSTERDAM (ANP) – Op de Europese aandelenmarkten werden dinsdagmiddag de eerdere koerswinsten weer grotendeels prijsgegeven. De beursomzetten bleven daarbij laag. De begrotingsruzie in de Verenigde Staten houdt veel beleggers langs de zijlijn.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,1 procent hoger op 337,62 punten. De hoofdindex leek eerder op de dag opnieuw af te stevenen op de hoogste slotkoers van het jaar. In de afgelopen 2 handelssessies had de hoofdindex de hoogste slotstand van 2012 ook al in het vizier, maar viel de markt richting de slotbel steeds terug.
De MidKap-index voor middelgrote fondsen bleef ongewijzigd op 523,95 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt bleven onveranderd. Parijs klom 0,4 procent. In New York stond de Dow-Jonesindex na een kwartier handelen 0,1 procent hoger.
Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS won in Parijs bijna 3 procent door speculatie op een spoedige wijziging van de aandeelhoudersstructuur tussen de Franse en Duitse overheden.
In Londen steeg TUI Travel meer dan 3 procent. De grootste reisorganisatie ter wereld deed ondanks de crisis goede zaken op de meeste Europese markten en zag de winst in het afgelopen gebroken boekjaar met 8 procent stijgen. Ook is het nieuwe boekjaar goed begonnen.
Grootste stijger in de AEX was bank en verzekeraar ING met een winst van 1,5 procent. Chipmachinemaker ASML voerde de dalers aan met een min van 2 procent.
Heineken klom 0,2 procent. De bierbrouwer heeft een bod uitgebracht op de resterende aandelen in Asia Pacific Breweries (APB).
Corio daalde 1 procent. Het vastgoedbedrijf wil zijn traditionele detailhandelsportefeuille, met een waarde van circa 1,4 miljard euro, in de komende 3 à 4 jaar afbouwen. Ook wijzigt Corio zijn dividendbeleid.
In de MidKap stond toeleverancier aan de chipindustrie ASMI onderaan met een verlies van 2,3 procent. Bank en verzekeraar SNS Reaal ging aan kop met een plus van 1,5 procent.
De euro was 1,3089 dollar waard, tegen 1,3060 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,4 procent tot 87,88 dollar per vat. Brentolie werd ook 1,4 procent goedkoper.