NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse aandelenbeurzen kwamen dinsdag nauwelijks van hun plaats. De handel bleef in de ban van de onderhandelingen tussen de Republikeinen en het Witte Huis over het begrotingstekort die in een impasse lijken te verkeren. Opmerkingen van president Barack Obama boezemden beleggers weinig vertrouwen in. De volumes bleven laag.
De Dow-Jonesindex noteerde ruim een half uur voor het einde van de handel vlak op 12.970 punten. De brede S&P 500 daalde 0,1 procent tot 1408 punten en technologiebeurs Nasdaq zakte eveneens 0,1 procent tot 2998 punten.
Obama liet in een televisie-interview weten dat het mogelijk is om afspraken te maken, maar dat de tijd ontbreekt om nog dit jaar het Amerikaanse belastingsysteem te hervormen, zoals de Republikeinen zouden willen.
Daarbij bleek dinsdag dat er in het Republikeinse kamp ook onenigheid bestaat over de aanpak van de gesprekken en over voorstellen die de partij naar het Witte Huis kan doen.
,,We krijgen steeds meer van hetzelfde en dat betekent onderhandelingen die in het openbaar worden gevoerd en nergens naar toe gaan'', aldus een Amerikaanse analist. ,,Als er enige overtuiging zou zijn dat er een deal in de maak is, zouden de koersen wel omhoog gaan''.
Op Wall Street waren dinsdag weinig uitschieters. Alleen Netflix schoot omhoog nadat bekend werd dat de online-videotheek een akkoord had gesloten met Disney over de snelle vertoning van nieuwe films vanaf 2016. Het aandeel boekte een winst van ruim 15 procent.
De stemming werd wel gedrukt door Darden Restaurants. De restaurantketen verloor bijna 10 procent na een winstwaarschuwing.
Op macro-economisch vlak stonden er dinsdag geen belangrijke pulicaties op het programma. De markt kijkt uit naar het banenrapport van loonstrookverwerker ADP en de inkoopmanagersindex van de dienstensector, die woensdag worden vrijgegeven. Het belangrijkste cijfer komt aan het einde van de week. Dan zal de Amerikaanse overheid het officiële banencijfer bekendmaken.
De euro was dinsdag 1,3095 dollar waard, tegen 1,3080 bij het sluiten van de Europese beurzen. De prisj van Amerikaanse olie daalde met 0,7 procent tot 88,44 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent goedkoper.