Business

Beurzen vervolgen opmars

06-12-2012 10:48

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen wisten donderdag de recente opmars voort te zetten. Beleggers hopen dat de Amerikaanse politici een akkoord weten te bereiken over het begrotingstekort zodat de zogenoemde fiscal cliff kan worden afgewend.

,,Het gaat hard op de beurzen. Er is wel een recessie in Europa, maar de bedrijfswinsten zakken niet volledig in elkaar. Het besef dat het niet veel slechter meer zal worden in Europa en dat de economie naar verwachting in de tweede helft van volgend jaar zal aantrekken biedt steun aan de markten. In Amsterdam doen de financiële aandelen en bedrijven als Randstad het daardoor goed'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde kort voor het middaguur 0,6 procent hoger op 340,87 punten. De hoofdindex bereikte eerder op de ochtend op 342,16 punten de hoogste tussenstand van 2012. De MidKap-index klom 0,8 procent tot 531,15 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 1 en 0,5 procent. Londen bleef achter met een plusje van 0,2 procent.

Volgens de Amerikaanse president Barack Obama kan er binnen een week een akkoord worden gesloten over de nieuwe begroting. De Republikeinen moeten dan wel accepteren dat de belastingen voor de rijken omhoog gaan. De minister van Financiën Timothy Geithner waarschuwde daarbij dat de regering bereid is de economie over de fiscal cliff te laten gaan indien de Republikeinen niet akkoord gaan met die belastingverhogingen.

EADS klom 7,6 procent in Parijs. Duitsland en Frankrijk hebben een akkoord gesloten over de eigendomsverhoudingen bij het lucht- en ruimtevaartconcern. De landen krijgen beide een belang van 12 procent in EADS.

In Frankfurt won Deutsche Bank 0,2 procent. De grootste Duitse bank heeft volgens drie voormalige medewerkers tijdens de financiële crisis zo'n 9 miljard euro aan verliezen niet gerapporteerd. Daardoor vermeed de bank dat het gered moest worden door de overheid.

Pakketbezorger TNT Express was de grootste stijger in de AEX met een winst van bijna 4 procent. UPS is volgens persbureau Bloomberg bereid om in 13 Europese landen activiteiten te verkopen om tegemoet te komen aan de zorgen van Brussel rond de overname van TNT Express. Telecomconcern KPN was de grootste daler met een verlies van 0,8 procent.

De euro was met 1,3075 dollar evenveel waard als aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 88,11 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder.