Er valt een paar centimeter sneeuw uit de lucht en dus roept KNMI code Oranje uit: ‘Extreem weer’ en het Rode Kruis roept op hulppakketten mee te nemen. Klinkt gevaarlijk, valt in de praktijk reuze mee. In onze dagelijkse rubriek, wat kost het weeralarm ons land?
We gaan in onze berekening van twee zaken uit. 1. Meer mensen zijn minder op kantoor (want: bang gemaakt door KNMI), waardoor er minder gewerkt wordt. 2. Meer mensen besteden daarnaast meer tijd aan het volgen van het KNMI en diens weerberichten, klagen meer over het weer en werken daardoor minder. Wat kost het paniekzaaiende KNMI de Nederlandse economie?
Zonder te overdrijven valt te veronderstellen dat het niet naar het werk gaan, het te laat op het werk komen en het eerder weggaan door dit ‘rampweer’ plus het volgen van de weersontwikkelingen en het eindeloos geouwehoer erover, de Nederlandse economie anderhalf uur van een werkdag kost, gemiddeld genomen. Anderhalf uur van elke werkende Nederlander. Wat kost dat?
Er werken 9.259.000 Nederlander (full-timers en partimes) en die dragen jaarlijks € 65.000 bij aan het BBP (cijfers 2011). Rekent u even mee: elke werkende Nederlander draagt 32,50 euro per uur bij aan de Nederlandse welvaart. Gaan we er van uit dat gemiddeld genomen elke Nederlander anderhalf uur vandaag kwijt is aan het bespreken of volgen van het weer of simpelweg niet op kantoor is, dan komen we op haast 50 euro per werkende Nederlander en daarmee op een totaal van € 462.950.000.