Business

Wat betekent het Amerikaanse begrotingsravijn voor ons?

10-12-2012 13:05

Het begrotingsravijn houdt de Amerikaanse gemoederen al langer bezig. Gisteren spraken president Barack Obama en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner over deze ‘fiscal cliff’. Maar wat is dit begrotingsravijn en wat betekent het voor ons?

1. Wat is het begrotingsravijn?

Het Amerikaanse begrotingsravijn (‘fiscal cliff’)  is een begrotingstekort dat ontstaat door het aflopen van verschillende belastingmaatregelen en door het niet meer korten op verschillende overheidsuitgaven. Daarnaast moet er flink bezuinigd worden: 109 miljard om precies te zijn.

2. Waarom is het nu relevant?

Deze belastingmaatregelen en het korten op overheidsuitgaven worden op 1 januari beëindigt. De Amerikaanse politiek is verdeeld. De Democraten willen de belastingen verhogen, terwijl de Republikeinen de overheidsuitgaven terug willen brengen en de belasting voor de rijkste Amerikanen niet willen verhogen (waar de Democraten dan weer dol op zijn). Ondertussen nadert de deadline met rasse schreden.

3. Wat zijn de opties?

Er zijn een paar opties en ze zijn allemaal niet erg aantrekkelijk. Bestedingen kunnen omlaag en belastingen omhoog. Daarmee duikelt Amerika waarschijnlijk weer in een recessie, maar zal het begrotingstekort wel afnemen. Amerika kan de begrotingsschuld laten oplopen, door de belastingverlagingen en beperking van de overheidsuitgaven intact te houden. Of een middenweg, met beperkte economische groei en een licht stijgende begrotingsschuld.

4. Hoe beïnvloedt het ons?

Economieën zijn geen eilandjes. De berichten waaruit blijkt dat de AEX stijgt of daalt door de positieve of negatieve berichten over de fiscal cliff zijn niet op één hand te tellen. Daarbij heeft het directe invloed op de werkgelegenheid in Amerika en daarmee op de bestedingen van Amerikanen. En daarmee wordt de Europese export natuurlijk geraakt.

5. Hoe loopt dit af?

Dat weet geen mens. De onderhandelingen leken sinds november vertraging op te lopen, doordat Obama eiste dat de Republikeinen akkoord zouden gaan met hogere belastingen voor de rijkste Amerikanen en Boehner (Republikein) van Obama verwachtte dat hij de overheidsuitgaven terug zou brengen. Vrijdag zei Boehner echter nog dat ze nog geen stap dichter bij een oplossing zijn. We wachten af.