Missie Kaapstad: het voordeel van liften

16-12-2012 13:00


Drie Nederlanders in een auto die 240 km/u aan tikt op de Duitse Autobahn. De man achter het stuur is een Duitser en weet dat zijn BMW M5 het trekt. Drie Nederlanders in een pick-up vol met wapens in Egypte. De man achter het stuur is van de politie en weet waar hij mee bezig is. Drie Nederlanders bovenop een vrachtwagen die met 100 km/u over onverharde wegen stuift. De man achter het stuur legt het parcours dagelijks af en kent de gevaren. Drie Nederlanders in een sportauto die met een Need For Speed de straten van Nairobi onveilig maakt. De man achter het stuur is een idioot die kennelijk ieder weekeinde op deze manier zijn vrouwen versiert. Het is veiliger dan je denkt. Het is het voordeel van liften.

Een fataal ongeluk. We zitten erop te wachten.
De snelheidsmeter tikt een dikke 130 aan en wij zitten tussen vijf zakken houtskool in de achterbak. Het regent als een motherfucker en we kunnen maar een meter of tien voor ons uit kijken. Iedere drie minuten komt er een Scania op dezelfde snelheid ons tegemoet rijden. Gele lichten die even onheilspellend zijn als de onweerflitsen die het Zambiaanse regenseizoen met zich mee brengen. Als dit verdomme maar goed komt. Het asfalt stamt uit een tijd toen de Chinezen nog niet eens van Chinese wegen in Afrika konden dromen. Amper vijf meter breed, nauwelijks geschikt voor twee rijbanen. Een fataal ongeluk. We zitten erop te wachten.

Zonder kleerscheuren komen we aan op een tankstation bij Kapiri Mposhi. We trakteren chauffeur Denzel op een cola en beloven elkaar dat we bier gaan drinken wanneer we in Lusaka zijn. Dan krijgt Neda een telefoontje. Er is iets. Met schrik in haar ogen legt ze haar telefoon op tafel. “Ze zijn met de auto over de kop geslagen.” Drie Nederlanders in een auto op een regenachtige dag in Noord-Oost Zambia. Met een Nederlander achter het stuur is een dergelijke situatie een stuk gevaarlijker. De drie Nederlanders, onze twee filmmakers en projectleider, zijn ongedeerd. Niets meer dan een klapband zorgde ervoor dat de Land Rover een schuiver richting de bomenrij maakte. Ze zijn met de schrik vrij gekomen.

Kaapstad roept
Voor ons zit er niets anders op dan met Denzel mee te liften naar de eerste de beste grote stad. Terwijl onze vrienden in een berm ver van ons van de schrik bekomen, stuiven wij alweer met een rotgang door de regen. We denken na over de toekomst van Thumbs Up Africa. Een back-up auto die total loss is? Gaan we failliet? Vliegen we vanaf Lusaka en kunnen we Kaapstad vergeten? In dat geval moeten we een van de filmmakers maar het voordeel van liften uitleggen. Kaapstad roept.

Sierd van der Bij (24) lift onder de noemer Thumbs Up Africa van Groningen naar Kaapstad. Je kunt de avonturen van Sierd en zijn medereizigers volgen.