AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen beginnen maandag waarschijnlijk vlak tot licht hoger aan de laatste volledige handelsweek van 2012. De ogen blijven gericht op de voortslepende begrotingsonderhandelingen in de Verenigde Staten.
De Republikeinen in de Verenigde Staten toonden zich afgelopen weekeinde voor het eerst bereid om belastingvoordelen voor de hoogste inkomens af te schaffen. Voorwaarde is wel dat er flink wordt bezuinigd op de sociale zekerheid. Die handreiking deed de Republikeinse leider John Boehner zaterdag aan president Barack Obama, stelden bronnen in het Witte Huis.
Aan het bedrijvenfront bleek vrijdag nabeurs dat KPN diep in de buidel heeft moeten tasten bij de veiling van nieuwe vergunningen voor snelle mobiele telefonie en snel mobiel internet. Het concern betaalde in totaal 1,35 miljard euro voor diverse vergunningen.
Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell heeft in de afgelopen 2 jaar overwogen om een bod uit te brengen op zijn Britse branchegenoot en concurrent BP. Dat zei Shell-topman Peter Voser zaterdag in een vraaggesprek met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Op de vraag of Shell momenteel geïnteresseerd is in BP gaf Voser geen commentaar.
De effectenbeurzen in het Verre Oosten gingen maandag overwegend omlaag. In Tokio sloot de Nikkei daarentegen 0,9 procent hoger na de verkiezingswinst van de conservatieve Liberaal Democratische Partij (LDP) afgelopen zondag. De LDP is een voorstander van meer stimuleringsmaatregelen in Japan.
Op Wall Street werd de handelsweek vrijdag met verlies uitgeluid. De slepende onderhandelingen over de Amerikaanse begroting hielden veel beleggers aan de zijlijn. De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent lager op 13.135 punten. De S&P 500 verloor 0,4 procent tot 1413 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot 0,7 procent in tot 2971 punten.
In Amsterdam eindigde de AEX-index vrijdag opnieuw met een kleine winst. De hoofdgraadmeter van het Damrak steeg 0,2 procent tot 344,39 punten. Daarmee werd afgelopen week voor de vierde keer de hoogste slotstand van het jaar genoteerd. De MidKap klom 0,1 procent tot 531,61 punten. De beurs in Frankfurt won 0,2 procent. Londen leverde 0,1 procent in en Parijs eindigde onveranderd.
De euro was maandag voorbeurs 1,3155 dollar waard, tegen 1,3130 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 87 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder.