Nederland.fm is bekend van het streamen van radio en trekt 2,4 miljoen unieke bezoekers per maand. De site zal binnenkort niet meer bestaan, aangezien Buma/Stemra geoordeeld heeft dat het embedden van streams van de muziekzenders in overtreding is met de auteursrechtenwet. DeJaap vroeg internetadvocaat Douwe Linders van advocatenkantoor SOLV of het internet nu ten dode opgeschreven is.
Buma/Stemra is niet pleased met Nederland.fm: de Nederlandse hoeders van het auteursrecht lopen inkomsten mis, omdat Nederland.fm geen licenties heeft afgesloten met Buma/Stemra en wel verschillende radiozenders embedt op de site.
De rechtbank in Den Haag heeft Nederland.fm een maand de tijd gegeven om de nodige aanpassingen te maken. Na die maand treedt een dwangsom van € 1.000 per dag in dat Nederland.fm zonder licentie muziek doorgeeft. Wij vroegen Douwe Linders, internetadvocaat bij Solv, om tekst en uitleg.
Begrijp ik het goed: is het verspreiden van muziek die op de radio openbaar is gemaakt vandaag strafbaar gesteld?
Het werkt als volgt: een rechthebbende kan er voor gekozen hebben om zijn muziek via één kanaal te verspreiden, zoals via de radio. Maar als er sprake is van een nieuwe openbaring, dan zijn hier kosten aan verbonden. Denk bijvoorbeeld aan een kroeg waar de radio aanstaat; dan wordt er een nieuw publiek bereikt.
Wordt er op Nederland.fm werkelijk een nieuw publiek bereikt? Deze site wordt toch juist bezocht om radio te luisteren?
Het is maar de vraag of er daadwerkelijk een nieuw publiek bereikt wordt via Nederland.fm, al is dit wel de uitspraak van de rechtbank in Den Haag.
U bent het er niet mee eens?
Ik begrijp de redenering van de rechter, maar wellicht is deze uitspraak een stap te ver. Ik verwacht en hoop dat Nederland.fm in hoger beroep gaat. Niet vanwege deze zaak, maar omdat het belangrijk is dat in dit vraagstuk duidelijke jurisprudentie ontstaat. Het is een principieel punt: wanneer is een hyperlink een nieuwe openbaring?
Wat betekent dit voor de toekomst van het internet?
Dat is onduidelijk, want dit is een uitspraak in een zeer specifiek geval. De grens van wat op het internet gedeeld kan worden en wat niet, moet zich uitkristalliseren. Maar dat er een grens is, is duidelijk. Zolang iets niet bereikbaar is voor het publiek, is het niet oké als het zomaar openbaar gemaakt wordt – zoals het geval was bij GeenStijl, die de blootfoto’s van Britt Dekker openbaar maakte.