Politiek

Hero Brinkman in ‘5 Jaar Later’

03-01-2013 10:30

Na de oorverdovende dreun die lijsttrekker Hero Brinkman van het Democratisch Politiek Keerpunt 12 september ontving werd het eventjes stil rondom de voormalig politieman. De uit de PVV gestapte politicus verliet zo in een aantal maanden niet alleen zijn PVV-fractie, maar ook de landelijke politiek. In het programma 5 jaar later van Jeroen Pauw keek hij voor het eerst uitgebreid terug op zijn periode in de Haagse politiek. En kwam daarin met een aantal aardige uitspraken, ondermeer over bewust lekken uit de fractie en de gedoogcoalitie.

‘Wilders had geen zin in de gedoogcoalitie’

Kort het concept van het programma. In 2007 sprak Jeroen Pauw met Brinkman over een reeks onderwerpen, om hem daar vijf jaar later weer mee te confronteren. Destijds was Brinkman ervan overtuigd dat Geert Wilders minister-president zou kunnen worden van Nederland. Daar denkt de met Wilders gebrouilleerde Brinkman inmiddels anders over. “Als de PVV een bredere, opener en meer socialere partij was geweest, dan waren de VVD gemakkelijk voorbij gevlogen. Dan was Wilders minister-president geworden”. Volgens Brinkman zal Wilders nooit meer in het Torentje terecht komen. “In het Nederlandse politieke systeem moet je geven en nemen, je standpunten verzachten. Dat gaat Wilders nooit doen. Hij wil geen verantwoordelijkheid nemen.”

Bewust lekken voor loyaliteit
Een van de redenen van Brinkmans vertrek is zijn roep op democratisering van de PVV. Al in 2007 pleitte hij daarvoor, maar destijds was hij met Wilders eens om de eerste jaren de gelederen gesloten te houden. Daarna zou de partij wel een proces starten om opener en transparanter te worden, tot tevredenheid van Brinkman. In 2010 waren een aantal nieuwe fractieleden het met Brinkman eens. Totdat de zo gevreesde LPF-praktijken daadwerkelijk vat kregen op de PVV-fractie. Bovendien hield Wilders aangeboden screening van kandidaten tegen. Twee bedrijven die dit gratis wilden doen boden zich aan via Brinkman, maar Wilders nam volgens hem nooit contact op. En volgens Brinkman was Wilders daar uiteindelijk helemaal niet rouwig om

De gewezen politicus is er heilig van overtuigd dat bepaalde aspecten uit het verleden van de nieuwe fractieleden bewust werden gelekt. “Iemand die als een alleenheerser de partij wil leiden, zonder te democratiseren, heeft er baat bij dat mensen in de fractie die misschien wel heel kritisch zijn, beschadigd raken. Zij hebben hem dan nodig om te overleven”. Harde uitspraken van Brinkman. “Het zou mij niet verbazen als van sommige mensen dingen naar buiten zijn gekomen, omdat mensen binnen de fractie die nare dingen naar buiten lieten komen.” Hij noemt geen namen en rugnummers, maar is er voor “bijna 100 procent” zeker van dat dit gebeurde. Die namen en rugnummers hebben we nog tegoed, in het boek dat hij schrijft. Dat moet begin dit jaar uitkomen.

Gedoogcoalitie
Vorig jaar stapte de PVV uit het Catshuisberaad en daarmee klapte de gedoogcoalitie tussen de VVD, het CDA en de PVV. Volgens Brinkman was het in de weken voor de breuk al klip en klaar dat Wilders niet akkoord zou gaan met de bezuinigingen. Sterker nog, Wilders had niet eens zin in de gedoogcoalitie in 2010. “Geert wilde in het begin al niet regeren. Wij hebben hem met een krappe meerderheid in de fractie gedwongen om, na het stoppen van Ab Klink, om terug te keren aan de onderhandelingstafel.”

Ten slotte haalt Brinkman nog eens uit naar partij-ideoloog Martin Bosma. Die zou “lui” zijn en er openlijk voor uitkomen niet te hard te willen werken. Met wat uitspraken van Wilders in de media komen de zetels toch wel van zelf, aldus Bosma volgens Brinkman.