Sport

Match-fixing schandaal aan vooravond Afrika Cup

03-01-2013 15:17

De Nederlandse competitie is in de eerste maand van het nieuwe jaar verstoken van zijn topscorer. Wilfried Bony zal zeker drie wedstrijden het oranje-groen van Ivoorkust dragen voor hij terugkomt. Als hij al terugkomt. Het zou natuurlijk zonde zijn, spelbederf welhaast als een competitie halverwege haar topschutter wordt ontnomen. In Afrika zal het als klein zeer worden afgedaan. Nog voor het Afrikaanse landentoernooi daar goed en wel is begonnen, dienen zich de eerste schandalen al weer aan.

Met een al gereed staande infrastructuur is Zuid-Afrika dit jaar noodgedwongen de gastheer van de Afrika Cup. Noodgedwongen, omdat in het aangewezen Libië de nog altijd woedende burgeroorlog het spelen onmogelijk maakt. Net nu Zuid-Afrika na 2010 kan zien alsnog alle faciliteiten te hebben om een deugdelijk voetbaltoernooi te spelen, doet zich een ander probleem voor.

Corrupte bestuurders

De Zuid-Afrikaanse voetbalbond (SAFA) heeft haar voorzitter en vier andere bestuurders op non-actief gesteld na ernstige beschuldigingen van match-fixing. Met name het Zuid-Afrikaanse nationale team heeft flink geprofiteerd van beïnvloeding, zo luidt de aanklacht, maar de verdenkingen gaan nog veel verder en zijn hier door The Guardian op een rijtje gezet. Corruptie in de bestuurlijke top van het voetbal blijft een moeilijk uit te roeien fenomeen.

Hoewel ook het Europese en Zuid-Amerikaanse voetbal talloze voorbeelden van corruptie en wedstrijdbeïnvloeding kennen, lijkt er in Afrika meer aan de hand te zijn. De Tilburgse antropoloog Arnold Pannenborg concludeerde onlangs al dat in Ghana en Kameroen het voetbal ten onder gaat aan hekserij, geweld en corruptie. Pannenborg stelt dat door de grote invloed van corrupte bestuurders en mismanagement hele Afrikaanse competities wegkwijnen  en talentvolle spelers snel doet wegtrekken naar Europa of elders.

Geen topvoetbal in Afrika

Zuid-Afrika toonde de wereld met het Wereldkampioenschap 2010 dat het professioneel organiseren van een groot mondiaal toernooi op Afrikaanse bodem zeker mogelijk is. Afrikaans voetbalsucces bleef, afgezien van de kwartfinale van de Ghanezen echter nog een ander verhaal. Met de nieuwe corruptieverhalen aan de vooravond van de Afrika Cup blijken er nog steeds voldoende beren op de weg om een gezond voetbalklimaat in Afrika te ontwikkelen. Wilfried Bony keert voor minimaal drie wedstrijden terug naar Afrika, voor topvoetbal zal hij voorlopig ergens anders moeten zijn.