Gouden regels Nieuw-Sloten zijn schreeuw om hulp

09-01-2013 18:13

Komend weekeinde betreden de spelers en spelertjes van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw-Sloten weer de velden. Voor het eerst sinds de noodlottige mishandeling van de Almeerse grensrechter Richard van Nieuwenhuizen kan er weer gevoetbald worden. Niet alleen volgens de spelregels, maar ook volgens de gouden regels.

Grensrechter

Wereldwijd was er aandacht voor de tragische dood van de grensrechter. Bij de openingswedstrijd van de wereldbeker voor clubs werd een minuut stilte gehouden en zelfs de impopulaire FIFA-voorzitter Sepp Blatter scoorde punten met zijn steunbetuiging aan de nabestaanden. Hij was, net als iedereen, droevig gestemd en diep geschokt.

Zoals gebruikelijk lieten de profvoetballers, heren analytici, bobo’s, politici en andere hoogwaardigheidsbekleders zich direct van hun meest menselijke kant zien. Tijd voor rigoureuze veranderingen die zekerstellen dat een dergelijk ‘incident’ nooit meer kan plaatsvinden. Iedere voetbalclub in Nederland mag ideeën aandragen, de KNVB staat voor elke mogelijke bestrijding van voetbalgeweld open.

Oplossing

Nog steeds. Dergelijke oplossingen blijven altijd welkom. Of je nu flyers uitdeelt aan knettergekke ouders langs de lijn of vingerwijzende stewards langs de amateurvelden posteert, ieder idee telt. De spelregels zoals ooit bedacht zijn aan gevaarlijke zwakzinnigheid onderhevig en dus is het tijd voor oplossingen en het herhaaldelijk duiden van wat wél en niet mag.

Nieuw-Sloten loopt vanzelfsprekend voorop in de brainstormsessies. Ieder voorstel dat het imago van de club ook maar enigszins kan verbeteren wordt omarmd. Zo werd geopperd de naam van de club te veranderen. Wellicht duwt de tijdsgeest zodoende het drama sneller naar de vergetelheid. In ieder geval ontbreekt de directe link tussen de nieuwe clubnaam en het gewelddadig tuig, dat scheelt. Een oplossing voor het misdadig gedrag is het echter niet. In april kan tijdens de algemene ledenvergadering over de naamsverandering gestemd worden.

Tot die tijd zal het imago opgepoetst kunnen worden. Het bestuur kan bijvoorbeeld doordachte ideeen aandragen die het landelijk amateurvoetbal ten goede komen. Of een beleid uitschrijven met vernieuwende aspecten, waar uitkomsten voor maatschappelijke problemen in zijn verwerkt. Of het bestuur kan met enig realiteitsbesef stellen dat ze hulp nodig hebben van de politiek, omdat omgaan met probleemjongeren te moeilijk voor een voetbalclub blijkt te zijn. Alles om de donkere schijnwerpers op de club te verlichten.

Gouden idee

Maar de winterstop gaf het bestuur de inspiratie om een ander idee uit te werken. Een idee dat schokkend in zijn eenvoud is, met de nadruk op schokkend. En vooruit, ook maar de nadruk op eenvoud. Op de website van Nieuw-Sloten staan gouden regels opgesomd waar ieder lid, ouder of supporter zich aan dient te houden. Een rijtje regels waar eenieder met de lichtste vorm van fatsoen in z’n donder bijna zijn hersens over breekt, zo voordehandliggend. Een strikvraag is er niks bij. Enkele voorbeelden:

-we komen afspraken na
-onze toeschouwers blijven buiten de lijnen
-we accepteren beslissingen van de scheids- en grensrechter
-onze ouders moedigen positief aan
-we tonen respect aan medespelers en de tegenpartij

Dat zijn geen gouden regels, dat zijn voornamelijk spelregels. Die zijn al eens eerder bedacht en dat heeft blijkbaar niet altijd het gewenste effect gesorteerd. Het bestuur legt er alleen een portie extra nadruk op door de regels goud van kleur te maken. Maar waar zit de verandering? En, nog belangrijker, hoe lang behouden deze gangbare fatsoensnormen hun heilige status?

Doordacht beleid

Het gaat weer een keer fout. Dat zal waarschijnlijk niet eens bij Nieuw-Sloten gebeuren, maar gewoon bij een andere voetbalclub waar men zich net zo lang niet aan de spelregels houdt tot deze goudverklaard worden. En dan nog. Geweld op en rond het voetbalveld blijft bestaan en niet alleen in Nederland. Het is een wereldwijd probleem, dat blijkt maar weer uit de mishandeling van een scheidsrechter in zowel België als Chili.

De minuut stilte bij de wereldbeker voor clubs is vast niet goed bekeken. Of het was maar een minuutje indrukwekkend. Hoezeer het statement ook op z’n plaats was, een droomscenario van geweldloos voetbal bereik je er niet mee. Middels doordacht beleid kan er echter wél structureel tegen geweldplegingen worden opgetreden. Maar hoe prijzenswaardig het meedenken over oplossingen ook is, het verheffen van volstrekt normale fatsoensnormen tot gouden voetbalwetten is geen doordacht beleid. Het is eerder een teken dat het probleem nog groter is dan men veronderstelt.