Leden van de politieke partij GroenLinks denken op dit moment na over een wetsvoorstel voor een verbod op alle scooters, brom- en snorfietsen. Zij worden hierin bijgestaan door leden van de Partij Voor De Dieren. Volgens GroenLinks is er te vaak overlast van opgevoerde scooters en bromfietsen en brengen de veelal jeugdige bestuurders zichzelf, mede door het niet dragen van een helm, en anderen daarmee in gevaar.
“Het onbezonnen opvoeren van de brommer en rijgedrag zonder helm door sommigen is onacceptabel en niet van deze tijd”, zo zegt een woordvoerder.
Echter ziet men bij GroenLinks geen heil in het aanpakken van de excessen en misdragers, maar gaan ze zich keihard inzetten voor een totaalverbod op alle soorten brom- en snorfietsen. “Nee, we kunnen geen onderscheid maken tussen de goede scooterbestuurders en kwaadwillende scooterbestuurders. Het moet maar eens afgelopen zijn met die milieuvervuilende, gevaarlijke doodsmachines op de weg. In feite zijn ze allemaal levensgevaarlijk!”, zo luidt de conclusie van enkele partijleden.
Zij zien liever alle brommers zo snel mogelijk uit het straatbeeld verdwijnen. Op de vraag hoe de daaropvolgende vervoersproblemen voor de mensen moeten worden opgelost heeft men ook een antwoord: “Daarvoor hebben we het openbaar vervoer. Dat is voor iedereen centraal beschikbaar en ook nog eens beter voor het milieu.”
Over de mogelijke gevolgen voor de bromfietsenbranche en dorpen zonder OV werden geen uitspraken gedaan.
Is dit nu een realistische kijk op de wereld en een weldoordacht plan? Niet echt, maar gelukkig is het ook een fictief verhaal. Maar waarom wordt een zelfde soort strijd dan wel tegen het consumentenvuurwerk gevoerd? Waarom wordt het wel normaal gevonden om hele groepen goedwillende consumenten, verkopers en importeurs te laten lijden onder enkele losgeslagen types die zich niet weten te gedragen rondom de jaarwisseling? Is het niet beter om de excessen en misbruikers aan te pakken, aangezien het gros van de ongelukken, schade en overlast daarvan afkomstig is?
Vergeet daarbij niet; er geldt al 362 dagen per jaar een verbod op vuurwerkverkoop en zelfs 364 dagen per jaar een afsteekverbod. Het overgrote deel van de meldingen bij het meldpunt van GL betreft dus al reeds illegale zaken, daar het ging om te zware en te vroeg afgestoken knallers. Een uitbreiding van een verbod dat nu al nauwelijks te handhaven is lijkt daarmee niet de oplossing.
Daarnaast zal de vraag naar zwaar, illegaal, buitenlands vuurwerk exponentieel groeien, waardoor er meer ongekeurd en gevaarlijk vuurwerk op de zwarte markt te vinden zal zijn. Het feit dat er jaarlijks ruim 70 miljoen euro wordt omgezet in de branche geeft al aan welk draagvlak er voor deze traditie is.
Kan er dan niet, zoals bij opgevoerde scooters en bromfietsen, (meer) aandacht worden gevraagd voor de aanpak van gevaarlijke uitspattingen en overlast? Dit in plaats van een overtrokken totaalverbod waarbij ook de welwillende burger weer eens iets wordt ontnomen.
Uiteraard moet er worden gekeken naar verbeterpunten, zoals veiliger vuurwerk, betere voorlichting, mogelijke vuurwerkvrije zones rondom dierenasiels, verzorgingstehuizen, winkelcentra, en een hardere aanpak van vandalisme en illegale handel. Echter, zoals een totaalverbod op scooters en brommers geen oplossing zal blijken voor opgevoerde bromfietsen zal een verbod op consumentenvuurwerk nooit een oplossing kunnen zijn voor bepaalde problemen en overlast voor en tijdens de jaarwisseling.
Neem daarbij ook in ogenschouw de problemen die tijdens festivals (Hoek van Holland), sportwedstrijden (hooligans) of andere samenscholingen (Project X Haren, agressie tegen hulpverleners op uitgaansavonden, probleemwijken) kunnen ontstaan. Dan valt niet te ontkennen dat er een breder maatschappelijk probleem ten grondslag ligt aan de misdragingen van bepaalde mensen zoals bijvoorbeeld tijdens de jaarwisseling. Laat dit alles geen reden zijn om onze mooie oudejaarstraditie te beëindigen en een nutteloos verbod op consumentenvuurwerk in te stellen.
Centrale shows zijn overigens een leuke toevoeging, maar kunnen nooit een vervanger zijn voor de Oudejaarstraditie en haar sociaal-maatschappelijke karakter. Extra kanttekeningen daarbij zijn wie deze shows moet gaan betalen, in goede banen gaat leiden qua veiligheid en wie ze moet gaan verzorgen. Ons land telt op dit moment nog niet eens 175 officiële pyrotechnici, en deze zullen toch minimaal met enkelen tegelijk in iedere gemeente aanwezig moeten zijn voor deze shows.
Een laatste vraag is hoe de vuurwerkbranche, mede na haar vele investeringen van de laatste jaren, zal moeten omgaan met een mogelijk verbod. Zoals het ook een vraag is hoe de vuurwerkbranche voor het omzetverlies kan worden gecompenseerd.