(Foto: Defensie)
Dit jaar doen 55 militairen van het Korps Commandotroepen (KCT) en Korps Mariniers weer mee aan de grote oefening Flintlock (13) die in februari en maart plaatsvindt. Flintlock is inmiddels de grootste jaarlijkse internationale Special Forces anti-terreur (en wellicht meer) oefening op het Afrikaanse continent. Wat begon als een serie Amerikaanse JCET (Joint Combined Exchange Training) oefeningen, groeide uit tot een internationale serie gecombineerde oefeningen die tot twee maanden duren en waar soms zestien* of meer landen in participeren. Vorig jaar moest Flintlock 12 voortijdig worden afgebroken omdat de kans te groot was dat het niet alleen bij oefenen zou blijven. Onder de deelnemende landen, waarvan sommige als oefenterrein fungeren, bevonden of bevinden zich onder andere Tsjaad, Mali en Mauritanië. Waar het aan te bevelen is om naast losse flodders ook voldoende scherp bij je te hebben.
Over de aanstaande Flintlock (van Defensie): “In het eerste gedeelte van de oefening werken mariniers en commando’s zichzelf en de Afrikaanse eenheden op in Senegal en Burkina Faso. Vanaf 14 februari verplaatsen de mariniers en een deel van de commando’s naar Mauritanië waar de afsluitende oefening plaatsvindt. Het andere deel van de commando’s oefent door in Burkina Faso. 8 maart wordt de oefening Flintlock afgerond.”
Vorig jaar werd dus iets eerder afgerond, waar enige commotie over ontstond. Te weinig commotie naar het idee van Bas Paternotte, toen nog bij HP/DeTijd. Ook vóór 2012 nam Nederland al deel aan Flintlock. De Defensiekrant heeft verslagen van Flintlock 11 (.pdf -pagina 3) en Flintlock 10 (.pdf -p3). Een Amerikaanse kijk vind je bij het United States Africa Command: Flintlock 11, Flintlock 10. Canadese militairen doen dit jaar ook weer mee, zei het bescheiden. En wat stilletjes.
De Flintlock oefeningen verschaffen kennis van- en geven inzicht in meerdere Afrikaanse landen, waarvan de militairen ook anti-terreur oefeningen krijgen van hun westerse collega’s. Het wiki-JCET artikel plaatst er kanttekeningen bij. Soms werden of worden de Afrikaanse eenheden die training krijgen of waarmee geoefend wordt, zelf nogal terroristisch van aard. Het aangeleerde kan misschien zelfs ooit tegen ‘ons’ worden gebruikt. Gezien de staat van dienst op het gebied van onder meer mensenrechten van sommige deelnemende Afrikaanse landen, geen overbodige afweging om te maken voor je ermee gaat trainen. Aan de andere kant, dergelijke semi-live oefeningen zijn van onschatbare waarde. Je zou cynisch kunnen zeggen: ‘t Is er sowieso een kutzooi op veel plaatsen en nu steken we er tenminste nog wat van op.”
* Voormalige en-of huidige officiële Flintlock deelnemers: Algerije, Burkina Faso, Ivoorkust, Mali, Marokko, Mauritanië, Niger, Nigeria, Senegal, Tsjaad, Tunesië, Zuid-Afrika; Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Portugal, Spanje en uiteraard de VS.
Of de recent bij een mislukte bevrijdingsactie gesneuvelde Franse commando in Somalië aan Flintlock oefeningen heeft deelgenomen, is onbekend. Frankrijk nam in ieder geval in 2011 deel aan Flintlock. Op de onderstaande Al-Shabaab foto van het arsenaal dat de Fransman bij zich had ligt overigens iets UZI-achtigs. Het pistool is een Glock 17, maar wat de UZI-ish zijn? Een Steyr TMP variant, een Brügger&Thomet MP9 special? Iemand?