Buitenland

Obama 2.0

21-01-2013 14:09

Nadat President Obama vanmiddag zijn speech heeft gegeven en officieel aan zijn tweede termijn begint, luncht hij met kreeft, gerookte bizon en appeltaart. Kijk! Dat is nog eens ‘n heerlijk nieuwtje. Het is nog even afwachten of we vanavond, rond ónze etenstijd, verder veel nieuws horen in de speech van president Obama. Vijf vragen over deze toch bijzondere dag.

1 Hij is gisteren toch al geinaugureerd?

De grondwet schrijft voor dat elke president officieel zijn ambt betreedt op 20 januari om 12.00 uur ‘s middags en dan de eed aflegt. Dat heeft hij gisteren dus ook bescheiden gedaan, en de New York Times noemde het meteen symbolisch voor het ingetogen karakter van de komende vier jaar. http://www.nytimes.com/2013/01/21/us/politics/president-obama-inauguration.html?hp Omdat 20 januari dit jaar op een zondag viel, besloten ze het grote festijn op maandag te plannen.

2 Wat kunnen we vandaag verwachten?

Rond 17.30 Nederlandse tijd begint de ceremonie. President Obama staat op de trappen van het Congres, en naar schatting zo’n 600.000 tot 800.000 mensen zullen hem toejuichen. Hij legt puur voor de bühne NOG een keer zijn eed af, en dan houdt hij een speech waarin hij zijn visie geeft voor de komende vier jaar, waarschijnlijk opnieuw over hoop, maar ook over het falen van de politiek in Washington. Blijf zitten tot het eind, want Beyoncé zingt het volkslied en resultaten uit het verleden geven de garantie dat ze dat verdomd goed kan.

Jay Z en dochterlief Blue Ivy zitten naar alle waarschijnlijkheid in het publiek.

3 De glans is er wel een beetje af, toch?

Zeg dat wel. Vier jaar geleden waren er bijna 2 miljoen mensen. Die kwamen allemaal kijken hoe Amerika officieel z’n eerste zwarte president kreeg. Obama hield toen een speech over actief burgerschap, en dat de Amerikaanse Droom iets is waar je hard voor moet werken. Een beetje een downer, na die hoopvolle campagne van 2008. Vier jaar later weten we nu wel dat er van het bruggen bouwen weinig terecht is gekomen, en dat het ook Obama niet is gelukt om zijn land fundamenteel te laten transformeren.

4 Wat gaat hij de komende vier jaar doen?

Vrij simpel: In het klein houdt hij zich bezig met immigratie, wapenwetgeving en het stimuleren van innovatie. In het groot probeert hij het economische herstel verder te laten gaan. De grootste verrassing van de laatste vier jaar is misschien wel dat het lijkt alsof het al voor dood verklaarde Amerika zichzelf toch opnieuw aan het ontdekken is. De huizenmarkt komt mondjesmaat op gang, de VS zijn op weg om de grootste olie-exporteur ter wereld te worden, en stukje bij beetje krijg je het idee dat dat soms idiote Amerikaanse optimisme eigenlijk verdomd goed aan het helpen is.

5 What’s in it for us?

Verwacht wederom niet teveel de komende vier jaar. Obama wil van Europa eigenlijk maar één ding, en dat is dat we economisch onze zaken op orde krijgen zodat er rust in de tent komt. Verder vindt hij het fijn dat het anti-Amerikanisme sinds zijn verkiezing wat gedaald lijkt, en verder hoeven we niet teveel aandacht van zijn kant te verwachten. Hij richt zich liever op zuid-oost Azie, zuid-Amerika en andere opkomende markten. Maar wie weet: Misschien dat hij in zijn laatste jaar, als dan-kandidaten Hillary Clinton en Marco Rubio elkaar de tent uitvechten, nog eens op een afscheidstour langskomt. Het mag wel eens.

Thijs Roes is Amerikadeskundige en freelance journalist. Hij houdt vandaag ook een bijeenkomst rond de inauguratie in café Quinto in Amsterdam, vanaf 17:00 uur.