WASHINGTON – Hillary Clinton heeft vandaag getuigd over de dodelijke aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi, Libië op 11 september vorig jaar waar vier Amerikanen het leven verloren, onder wie ambassadeur Chris Stevens. De langverwachte hoorzitting werd een veelbewogen steekspel tussen La Clinton en de Republikeinen die in Benghazi de grootste ramp sinds 9/11 zien.
Clinton zou al meerdere malen eerder getuigen, maar werd verhinderd door gezondheidsproblemen. Boze tongen aan Republikeinse zijde beweerden al dat de minister eronder uit probeerde te komen en betichtten haar al van van de ‘Benghazi griep’. Maar vandaag was het dan eindelijk zover. Het is de laatste keer dat Clinton als minister optreedt op Capitol Hill.
Clintons optreden voor de buitenlandse zaken commissies van het Congres waren dan ook deels een afscheidstournee. Zowel Democraten als Republikeinen dankten haar hartelijk voor bewezen diensten en de meer dan een miljoen mijl die ze gereisd heeft naar 112 verschillende landen om de VS te vertegenwoordigen. Hier en daar werd ook gehint naar de (presidentiële?) toekomstperspectieven van La Clinton. De voorzitter van de senaatscommissie liet weten: “I know you won’t go gently from the world stage” en Democratisch Senator Barbara Boxer verklaarde: “You will be sorely missed. Hopefully not for too long.”
Hoewel ze het grondig oneens waren liet Republikeins Senator John McCain weten dat hij het heerlijk vond Clinton weer te zien, en zag dat ze meer strijdbaar was dan ooit. Clinton wees met harde bewoordingen van de hand dat de Obama regering in verkiezingstijd bij monde van VN ambassadeur Susan Rice het Amerikaanse publiek misleid zou hebben door vol te houden dat de Benghazi aanval het gevolg was van een spontaan protest naar aanleiding van een anti-Islam filmpje. Het was wel degelijk georganiseerd terrorisme, maar volgens Clinton was de situatie in het begin nog onduidelijk en zijn nog steeds niet alle feiten boven tafel.
Bekijk hier hoe ze uit haar slof schiet tegenover Tea Party Senator Ron Johnson, die later verklaart dat hij Clinton ervan verdenkt expres emotioneel te reageren om de aandacht af te leiden van de inhoud.
Senator Rand Paul maakte het helemaal bont en verklaarde dat hij Clinton ontslagen zou hebben als hij president zou zijn. Dit tot hoorbaar grote ontzetting van de rest van de zaal. Paul verklaarde dat zijn grootste teleurstelling over de nasleep van de 11 september aanslagen in 2001 was dat er niemand ontslagen werd. Wat hem betreft was Benghazi de ergste daad van terrorisme sinds 2001 en was het onbestaanbaar dat Clinton als minister niet op de hoogte was van ambassade berichten dat het consulaat meer beveiliging nodig had. Clinton liet later fijntjes weten dat ze inderdaad niet alle honderdduizend cables leest, omdat ze daar personeel voor heeft.
http://www.youtube.com/watch?v=3L13hZC1kj8
Clinton bleek emotioneel erg betrokken bij de dood van ambassadeur Chris Stevens en de drie andere Amerikanen die in Benghazi het leven lieten. Ze verklaarde dat ze sinds 11 september 2012 bijna elke dag aan Benghazi heeft gedacht. Bekijk hier hoe Clinton nauwelijks haar tranen kan bedwingen als ze in haar verklaring terugdenkt aan de nabestaanden en hoe ze met president Obama de doodskisten op wachtte
http://www.youtube.com/watch?v=jjw9uWh0IhQ
Foto: White House/Pete Souza. Obama en Hillary staan hand in hand bij de doodskisten uit Benghazi
Clinton verklaarde dat ze alle verantwoordelijkheid neemt voor het falen van haar ministerie om het consulaat in Benghazi afdoende te beveiligen. Er worden nieuwe maatregelen genomen om herhaling te voorkomen en het Congres zal worden gevraagd om meer geld vrij te maken om de veiligheid van alle Amerikaanse diplomatieke posten te garanderen. Het is maar de vraag wat Clintons gewilligheid om de verantwoordelijkheid te nemen waard is. Morgen wordt haar vervanger John Kerry naar verwachting zonder al te veel moeite door de Senaat bevestigd als de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Al met al een sombere laatste werkdag op Capitol Hill voor de ster van Obama’s eerste kabinet.
Bertine Moenaff was in 2010 werkzaam op Capitol Hill voor Afgevaardigde Anthony Weiner en nu even terug in Washington waar ze naast de Benghazi Senaatshoorzitting de inauguratie van Obama bijwoonde. De hoorzitting voor het Huis van Afgevaardigden was op moment van schrijven nog aan de gang.