Politiek

Rebellenbeweging binnen GroenLinks meldt zich

23-01-2013 06:59

Een politieke vernieuwingsbeweging binnen GroenLinks. Dat zat er aan te komen, sinds het vertrek van Femke Halsema in 2010 heerst er veel onvrede in de partij. Ook onder de jongere partijleden. Die hebben zich nu verenigd. ‘Klub Kobalt’ wil breken met de ‘gremia’ en de ‘partijtoppen’. GroenLinks moet volgens hen democratischer worden door open lijsttrekkersverkiezingen en inspraak van alle leden op kandidatenlijsten en het partijprogramma.

Acht GroenLinks-leden hebben ‘Klub Kobalt‘ opgericht. Het zijn bijna allemaal dertigers, relatief jong dus. Rosalie Smit, voorzitter van GroenLinks Amsterdam en medewerker van wethouder Andree van Es, Jasper Blom, beleidsmedewerker van de Europese Centrale Bank en Lot Feijen, uit de stal van campagnebureau BKB, zijn enkele namen van de initiatiefnemers.

‘Broedplaats voor idealisten’

Ze hebben ook een heus manifest. Ze willen van GroenLinks ‘een broedplaats maken voor alle groene en progressieve idealisten van Nederland’. “Wij geloven in de kracht van kortstondige samenwerkingen met onverwachte partners. Dát is eigentijdse politiek.” Ook de onvermijdelijke twitter-account mag natuurlijk niet ontbreken.

Geen van de kandidaten heeft zich gekandideerd voor het voorzitterschap van de partij. Het congres kiest op 3 maart een nieuwe voorzitter, de inschrijving is inmiddels gesloten.  “Op het GroenLinks-congres van 3 maart zorgen we met moties en met het steunen van kandidaten dat GroenLinks de goede kant op beweegt,” aldus de initiatiefnemers.

Niet Nix

Klub Kobalt doet onvermijdelijk denken aan de sociaal-democratische vernieuwingsbeweging Niet Nix, die midden jaren negentig haar stem verhief binnen de PvdA. “Wees niet te gretig om mee te dansen in de gevestigde orde. Want ze zullen je vragen en dat is verleidelijk. Blijf nog even alleen dansen. Voer de druk op,” waarschuwde PvdA-voorzitter Felix Rottenberg the young and the restless destijds. In 1999 werd Niet Nix opgeheven, de toen al grijze Wim Kok was nog steeds minister-president.

Gaat JFK het fixen?

De jonge PvdA-honden konden destijds rekenen op de steun van de rebelse voorzitter Rottenberg, bij GroenLinks ligt dat anders. De partij ontbeert grootheden en leiderschap. Femke Halsema is allang weg, fractievoorzitter Bram van Ojik heeft reeds aangegeven een tussenpaus te zijn. Velen vestigen de hoop nu op Kamerlid Jesse Feras Klaver. Inderdaad, dat spelt JFK. De vraag is of hij ondanks zijn méér dan ideale initialen in 2014 de partij stabiel kan laten blijven bij de gemeenteraadsverkiezingen. Die zijn cruciaal voor GroenLinks. Als de partij óók de lokale verkiezingen verliest, wordt de financiering een groot probleem.

Als GroenLinks wederom onderuit gaat, zit de partij in zwaar weer. Afdrachten van wethouders en raadsleden die niet meer binnenkomen afgezet tegen de recente miljoenenaankoop van het partijbureau: ook de meest progressieve rekenmeester zal dan moeten concluderen dat dit ‘m niet gaat worden.

Cruciaal congres

Enfin, het zijn dus roerige tijden voor GroenLinks. Deze vrijdag presenteert de commissie Van Dijk haar rapport over de verkiezingsnederlaag die de partij leed in september 2012. Ook dat zal ongetwijfeld weer tot groot rumoer leiden. Het sluitstuk van dit alles  zal plaatsvinden op het congres van zondag 3 maart. GroenLinks zal dan met zichzelf in het reine moeten komen. Tegelijkertijd dient de nieuwe garde zich dan aan. Als dat maar goed gaat.