En nu moet maar eens afgelopen zijn met dat redeloze gescheld op publieke figuren op het internet, vindt zanger Charly Luske. In Engeland vecht Hugh Grant al jaren tegen kranten die inbreuk maken op zijn privacy, en Jodi Foster sprak op de Golden Globes de hoop uit dat haar private levenssfeer gerespecteerd wordt.
Exclusief voor ThePostOnline doet Luske een oproep tot wat meer empathie en bedachtzaamheid op twitter. ‘Moeten we dan alle negatieve criticasters ‘blocken’ om vervolgens weer commentaar te krijgen dat je als publiek figuur nu eenmaal geacht wordt alles te accepteren onder het mom “dat hoort erbij’?’
‘Hoezeer ik sociale media als Twitter en Facebook ook een warm hart toedraag, wordt het tijd stil te staan bij de exponentieel groeiende keerzijde. Wat begon als een medium om digitaal sociale contacten te onderhouden, lijkt te zijn verworden tot een forum waar eenieder naar hartenlust een ander kan beledigen, treiteren of zwartmaken.
De scheidslijn tussen de vrijheid van meningsuiting en fatsoen is dun, bovendien zijn zelfspot en humor schaars. Daarom hierbij een kleine bijdrage aan het fatsoensdebat. Wees gerust, ik ben geen schrijver en heb ook die ambitie niet, dus dit is een eenmalige bijdrage.
“Hij die zonder zonde is werpe de eerste steen”
Ook ik heb me wel eens laten verleiden tot reacties op kwetsende opmerkingen van tieners met een grote mond en een klaarblijkelijk evenredig klein vocabulaire. Het doet er niet toe of je iemand raakt als je schiet, het gaat mij vooral om de poging.
Ik ben hyper-allergisch voor onbehoorlijk gedrag zonder reden. Ik baal dan ook enorm van mezelf als ik me laat verleiden tot een reactie. Het zijn vooral de beledigingen naar mijn vrouw en gezin die kwetsen. Totaal onnodig.
Iedereen heeft het recht op een eigen mening, en daar moeten we wat mij betreft niet aan tornen. Toch zou het goed zijn als men zich afvraagt wat het ‘binair blèren’ van die mening toevoegt als je je alleen maar bezighoudt met een persoonlijke aanval in plaats van inhoudelijke kritiek? Het is een sliding scale. Ik zal dat met een praktijkvoorbeeld toelichten:
“Jij kan niet zingen”
– Prima, is inhoudelijk onjuist, maar verder niets mis mee.
“Hey lelijke mongool met je “Guus Meeuwis” bril, ga eens dood!”
– Hmm, niet zo tof, en met name respectloos naar Guus en z’n bril.
Nog een (straat)voorbeeld. Het betreft hier een zangeres die in het nieuws kwam door een ‘Twitterfittie’. De feiten:
Zij is vrij uitgesproken op twitter, waardoor een scherpe tegenstelling tussen voor- en tegenstanders ontstaat. Zij ontvangt ongenuanceerde kritiek, vaak op de persoon, niet even vaak inhoudelijk. Zij reageert in sommige ogen “disproportioneel” op deze kritiek Een hetze is geboren.
Als je goed kijkt naar wat er gebeurt, is het helemaal niet zo vreemd dat de zangeres reageert op persoonlijke aanvallen. Iedereen wil graag de andere wang toekeren, maar uiteindelijk zijn we allemaal allergisch voor onbehoorlijk gedrag.
Door te reageren geef je de ‘digitale hooligans’ een platform en de aandacht waar zij zo naarstig naar op zoek zijn. Erger nog; je valideert hufterige gedrag. Moeten we alle negatieve criticasters die ons uitdagen ‘blocken’ om vervolgens weer commentaar op te krijgen, omdat je als publiek figuur nu eenmaal geacht wordt alles te accepteren onder het mom “dat hoort erbij”?
Over het onderwerp “social media-misbruik” zei Rutte onlangs: ‘Zoek de grens bij het fatsoen’. Ongeacht wat je van Rutte vindt, het is een heldere en duidelijke boodschap. Stevig discussiëren is heerlijk, ik doe het al m’n hele leven. En iedereen die dit leest is daar niet vies van, gok ik. Maar laten we focussen op inhoud.
Ik verlang soms zo naar de tijd van:
“Hoe maakt u het?”
“Goed, en u?”
“Zeer goed, een goedemiddag nog Heer.”
Met of zonder gleufhoed en wandelstok.
Ter afsluiting is het dan altijd leuk om naar Annie M.G. te luisteren:
O, ellendelingen zijn we allemaal, de hele kluit
Vol met agressieve driften En ik sluit mezelf niet uit
Ik weet het van mezelf het beste. Ik ben heus niet zo erg lief
‘k Zou veel liever kunnen wezen Milder, en meer positief
…
Lief zijn
Laten we lief zijn voor elkaar
Laten we blij zijn dat we leven
‘t Is misschien nog maar heel even
Nog maar tien of twintig jaar
Nou, dat is ontzettend kort
Dit is sherry en dit is port.