Koningin Beatrix heeft vanavond haar aftreden aangekondigd. De inhuldiging van koning Willem-Alexander zal plaatsvinden op dinsdag 30 april, koninginnedag. De Oranjes worden als vanouds ingehuldigd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Prinses Amalia wordt de nieuwe kroonprinses. De RVD laat weten dat prinses Maxima koningin wordt.
Het vorige kabinet wilde dat prinses Maxima de aanspreektitel ‘koningin’ zou krijgen wanneer Willem-Alexander de troon bestijgt. “Ze zal geen koningin zijn, maar de aanspreektitel is koningin,” verwoorde minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal het Kabinetsstandpunt destijds. De huidige regeringspartij PvdA was in 2011 nog tegen.
De toespraak van de koningin leest u hier, de reactie van premier Rutte uit het Torentje hier. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zullen ‘op een gepast moment’ intrek nemen in Huis ten Bosch. Beatrix gaat wonen op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche.
Willem Alexander Claus George Ferdinand, nu nog Prins van Oranje, Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg, werd geboren op 27 april 1967 om 19:57u in het Academisch Ziekenhuis te Utrecht. Hij werd aan de wereld voorgesteld via zijn vaders gedenkwaardige woorden ‘wij noemen hem Alexander’. Tot zijn veertiende woonde hij met zijn ouders te Lage Vuursche, en ging hij naar school te Baarn. Nadat zijn moeder de troon besteeg vervolgde hij zijn schoolcarrière op het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum te Den Haag. Elfstedentochtje gereden, jaartje international Baccalaureaat gedaan, in Wales, en vervolgens het studentenleven ingedoken in Leiden. Lid van Minerva, lichting ‘Prutsers’, jaarclub ‘Letharg’. De prins bewoonde in die jaren een studentenhuis op het Rapenburg, met permanente beveiliging op de begane grond, en kippen in zijn achtertuin. En een kraaiende haan. Dit alles overigens naast meidendispuutshuis ‘Het Kippenhok’. Prins Pils studeerde af in 1993, met een scriptie over de Nederlandse reactie op het besluit van De Gaulle om uit de Navo te treden (een acht), en bleef tot 1995 in Leiden wonen.
Naast de ‘opleiding tot het koningschap’ werd Willem-Alexander in 1998 lid van het IOC. Sport was sowieso al tijden een dingetje. Behalve de Elfstedentocht voltooide onze aanstaande koning ook de marathon van New York, en werd hij in Atlanta hossend gesignaleerd nadat de hockeydames brons hadden gewonnen. Ook zong hij, uit volle borst, het ‘wat zijn de Yanken stil’ vanaf de tribune. In Sydney staat hij bij de hockeydames op het veld nadat ze goud wonnen.
Vrouwen, dat was ook wat. We kennen allemaal de naam van Emily Bremers nog wel, maar er waren er meer, wier namen de pers haalden. Paulette Schröder, Yolande Adriaansens, Barbara Boomsma. Het werd uiteindelijk natuurlijk Maxima Zorreguieta, dochter van Jorge van de Junta – de man wiens naam we de komende weken nog uit den treuren zullen horen. Citeren we nog even historicus Willem-Alexander over deze affaire: ‘ik heb de schrijvende pers net verwezen naar een ingezonden brief in een Argentijnse krant … ik wijs gewoon op een open bron, en ik hoop dat daar gewoon ook gebruik gemaakt wordt’ De rest is geschiedenis. Of Jorge Zorreguieta er nu wel bij moet kunnen zijn? Tsja.
Maar los van alle juicy details die we zo her en der met veel smaak van de interwebs kunnen plukken – er was ook nog iets met een leuk vakantiehutje in een ver en arm land – krijgt Nederland te maken met iemand die zich zeer serieus en grondig heeft voorbereid op het koningschap, binnen het leger, in de diplomatieke wereld, maar ook daarbuiten – met name op het terrein van het waterbeheer. Zo is Willem Alexander sinds 2006 voorzitter van de adviesgroep Water en Sanitaire Voorzieningen van de Verenigde Naties (UNSGAB).
Onze nieuwe koning is geen nobody. Willem-Alexander heeft geen gemakkelijke taak: zijn moeder is een gewaardeerd vorstin die door de manier waarop zij het koningschap invulde het instituut in moeilijke tijden geloofwaardig heeft gehouden. Zijn koningschap kan zomaar mislukken. Maar er is geen reden Prins Pils te onderschatten.
Al was het alleen al maar om het uitrijden van de Elfstedentocht.