De Eerste Kamer besprak gisteren het wetsvoorstel om de deelraden in Amsterdam en Rotterdam af te schaffen. Gemeentebesturen zullen volgens het wetsvoorstel niet langer de bevoegdheid hebben om deelgemeenten in te stellen. Het Kabinet wil een kleine overheid met minder belastinggeld, minder ambtenaren, minder regels en minder bestuurders en daarom is er voor deelgemeenten in Nederland geen plaats meer.
Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer hebben alleen GroenLinks, PvdA, CU en de Onafhankelijke Senaatsfractie zich uitgesproken tegen de afschaffing van de stadsdelen, samen goed voor slechts 22 zetels. De stemming over het wetsvoorstel vindt plaats op 5 februari, dan zullen naar alle waarschijnlijkheid de stadsdelen voorgoed afgeschaft worden.
In Amsterdam en Rotterdam werd het wetsvoorstel niet met veel enthousiasme ontvangen. Beide gemeenten willen meer tijd om de aanpassingen door te voeren. De gemeenten zullen nu lokale bestuurscommissies instellen in plaats van de stadsdelen. De commissies zullen rechtstreeks door de burger gekozen worden, maar aanzienlijk minder taken en bevoegdheden dan deelgemeenten hebben. Met dit stelsel proberen de steden de betrokkenheid van inwoners zoveel mogelijk te behouden.