Wie dacht dat panterprints zó 2012 waren, heeft het mis. Ook dit jaar is de trend van deze jungle, Afrikaans achtige mix van dierenprints duidelijk weer terug. Vogue noemt het ‘ Afrocentric’ en wij kunnen genieten van de vele collecties die dierenprints weer een nieuw leven inblazen.
Dierenprints hebben het imago nog wel eens ‘ordinair’ over te kunnen komen. Vroeger lag dat heel anders. Panter en tijgervacht straalden luxe en rijkdom uit door hun onbetaalbaarheid. Het droeg bij aan status en macht. In de loop van de 20e eeuw is de Italiaanse modeontwerper Roberto Cavalli beroemd geworden om het gebruik van dierenprints in zijn collecties. Deze prints maakte hij met behulp van textielverf. Hierdoor werden dierenprints toegankelijk én betaalbaar voor veel mensen. Ook voor dit voorjaar is Cavalli weer all-out gegaan met de print. Zie hier een impressie van de collectie.
Op de catwalk kozen ook andere ontwerpers voor deze trend. Michael Kors koos duidelijk voor de panterstijl in zijn collectie, van jackets tot riemen tot badkleding, alle mogelijkheden ten top! Gucci ging dit jaar voor de zebraprint maar dan niet in zwart-wit, maar in verrassende neontinten.
De grote modeketens gingen ook met deze trend aan de slag, zoals Zara die blouses en rokjes in de collectie heeft met panterprint, maar ook broeken met andere soorten prints van bijvoorbeeld slangen. H&M en Mango hebben ook een aantal jurkjes en blouses met subtiele dierenprints in de collectie. Opvallend is dat er veel gebruikt wordt gemaakt van volant stoffen, die zwieren, luchtig zijn en een heel speels effect hebben.
Er zijn nu eenmaal bepaalde trends in de mode die vaak weer terugkomen. Een kledingkast is eigenlijk een ondergewaardeerd kapitaalgoed. Investeren in een trend is investeren in de toekomst, als je er van uitgaat dat alles weer terugkomt. Denk aan skinny-jeans, marineblauwe strepen en verschillende modekleuren als turquoise, zalm en indigo.