Business

Waar ging het mis bij SNS?

01-02-2013 11:10

Het hoge woord is eruit. SNS Reaal is genationaliseerd. De bank is een zogenaamde too-big-to-fail bank en kon dus niet omvallen. Minister Jeroen Dijsselbloem moest wel ingrijpen. Hoe kon het zo misgaan dat ook deze grote Nederlandse bank is genationaliseerd? Grote boosdoener is de vastgoedtak van het bedrijf, Property Finance. Alles wat mis kon gaan, ging mis. Een overzicht. 

SNS gaat in 2006 naar de beurs. ‘We laten hiermee ook andere partijen zien dat we serieus willen meegaan met de grote jongens’, laat Ronald Latenstein destijds CFO en vandaag opgestapte CEO weten. SNS wil meedoen, groot zijn, serieus genomen worden.

Grenzeloze ambitie

In deze grenzeloze ambitie koopt SNS Bouwfonds Property Finance voor 810 miljoen euro van ABN Amro. Dat bedrag zou SNS nooit meer terugverdienen. Sterker nog, het kostte ze nog veel meer geld dan ze ooit hadden gehoopt, het werd de ondergang.

Property Finance doet meer dan simpele hypotheken van gezinswoningen. Het investeert in grote, soms risicovolle projecten. Ronald Latenstein is als risicomanager verantwoordelijk voor de tak. De overname wordt gezien als uitzonderlijke prestatie en Latenstein wordt voor deze prestatie beloond als hij in mei 2008 Sjoerd van Keulen mag opvolgen als CEO van SNS.

Tien miljard

SNS Property Finance heeft een vastgoedportefeuille van tien miljard euro.Volgens Latensteinn is ‘het risicomanagementsysteem van Bouwfonds Property Finance van goede kwaliteit.’ Dat blijkt tegen te vallen. Property Finance is al verrot als SNS het overneemt.

Om SNS bank niet te laten omvallen bij het begin van de kredietcrisis, krijgt het in 2008 750 miljoen euro staatssteun van toenmalig minister van Financiën Wouter Bos. Een lening die Nederland voorlopig nog niet terug heeft.

Rode cijfers

In 2009 schrijft de tak voor het eerst fikse rode cijfers door misgelopen winsten op vastgoedprojecten. De crisis trekt grote vastgoedprojecten onderuit. Het gigantische bouwproject Belval in Luxemburg loopt finaal mis en het prestigieuze bouwproject ‘The Wall’ langs de A2 krijgt zijn exploitatie niet rond.

SNS moet verliezen nemen op de vastgoedtak en dat blijkt een niet te stoppen sneeuwbaleffect. SNS kan de staatssteun niet terugbetalen en zoekt naarstig naar kopers voor zijn verliesgevende vastgoedprojecten.

Puinruimer

Om de sneeuwbal te stoppen wordt puimruimer Buck Groenhof aangetrokken. Wat er in die tijd allemaal precies gebeurt bij de bank is onduidelijk maar dat het niet helemaal in de haak is lijkt duidelijk. De verantwoordelijken geven elkaar de zwarte piet.

De financiële crisis maakt intussen zijn slachtoffers en steeds meer vastgoedprojecten van het bedrijf gaan de mist in. De misgelopen vastgoedprojecten dreigen de volledige bank om te trekken.  SNS moet wat doen. In lichte paniek overweegt het de winstgevende verzekeringstak te verkopen om kapitaal te genereren.

Lijken

In november 2012 komen er nog meer lijken uit de kast. Er wordt aangifte gedaan tegen de inmiddels opgestapte puinruimer Groenhof. Fraude. Steekpenningen. Een grote bende.

ING, Rabobank en ABN Amro melden zich om SNS te redden. De bank moet voor de presentatie van de jaarcijfers op 14 februari met een oplossing komen. Brussel blokkeert het plan.

Too-big-to-fail

SNS is too-big-to-fail, Minister Dijsselbloem moet iets doen. Als SNS de deadline van 31 januari 18:00 niet haalt om te komen met een hulpplan, kan Dijsselbloem niet anders dan de bank opkopen.

Eén gigantische fout, het opkopen van een vastgoedtak met verliesgevend vastgoed, trekt de hele bank omver. SNS is eigendom van de staat.