ASN-adviseur Femke Halsema: ‘Niets te maken met SNS’

05-02-2013 19:00

Een treurig debat rondom de rol van Femke Halsema bij SNS Reaal. Op Twitter, het volkstribunaal vol verongelijkte onwetendheid, kreeg de adviseur van ASN Bank, een dochter van SNS, gisteren de toorn over zich heen van twee keurige NRC-scribenten. Filmrecensent Hans Beerekamp en columnist Margriet Oostveen associeerden de voormalige politica ten onrechte met het vastgoedgif op de SNS Reaal balans.

Oostveen was het meest vals. Die merkte op dat ze een rekening had lopen bij ASN, maar schrok ervan dat Halsema daar adviseur was. ‘ASN!?! Maar dat was toch een goede bank!? Femke Halsema is daar voorzitter van de raad van advies!’, schrijft ze in de NRC van gisteren.

Nutsspaarbank

Domme domme Margriet Oostveen. ASN is een van de meest solide banken van Nederland en ook een van de meest nette. Hoewel ASN al sinds 1998 100% dochter is van SNS, in die jaren ook nog een keurige nutsspaarbank trouwens, investeert het nu JUIST niet in commercieel vastgoed en hybride producten.

‘Wij kiezen voor investeringen met een laag risicoprofiel, die aan onze duurzaamheidscriteria voldoen’, stelt het jaarverslag. ASN verstrekt geen individuele hypotheken en gruwelt van ‘beleggen in banken en verzekeraars die niet transparant zijn over hun kredieten en investeringen.’

Behoudend

De behoudende aanpak is meer profitabel dan de moeder die aan grootheidswaanzin ten onder is gegaan. Het spaargeld groeide met 12% en over 2011 maakte ASN een 54% beter resultaat dan de wereldwijde MSCI-indices.

De bank draait een nettowinst van 50 miljoen euro tegenover een totale winst van moederbedrijf SNS van 87 miljoen. Dat is 57,5% van de totale winst van SNS. Eerlijk is eerlijk, SNS had een afboeking van een kwart miljard op Property Finance en had mede daarom zo’n lage winst. Ook de directie van ASN blinkt uit in soberheid. Directeur Ewoud Goudswaard verdient minder dan de helft van de nieuwe SNS baas en die heeft al een strafkorting gekregen: ‘slechts’ 217.000 euro.

Onwetendheid

Margiet Oostveen had dit kunnen teruglezen in het jaarverslag, maar vertikte het om zich in de materie te verdiepen, sterker nog: de NRC-columniste was trots op haar onwetendheid. ‘Er zijn veel onbenullen zoals ik, alleen u durft het niet toe te geven, alleen ik wel.’

Femke Halsema liet eerder op Twitter weten niet gecharmeerd te zijn van de ‘guilty by association’. In een reactie aan The Post Online zegt Halsema: ‘Alsof ASN ook maar iets te maken zou hebben met de Property Finance zaak van SNS. Het is een omgekeerde zaak: wij hadden ook door SNS geraakt kunnen worden. Gelukkig hebben wij geen commercieel vastgoed op de balans.’

Letland

Wél leent ASN geld uit aan exploitanten van zonne-energie, investeert het voor miljoenen in energiebesparingsprojecten onder meer in verkrotte Sovjetflats in Letland. Daarnaast investeert ASN voor de helft in kleine particuliere (starters)hypotheken van SNS met speciale ASN-criteria. De duurzame bank biedt zelf geen hypotheken aan maar investeert via onderhandse leningen in de hypotheken van SNS. Niet omdat dat moet van moeder SNS maar omdat er niet genoeg duurzame projecten zijn om van te bestaan.

Vooral verkrotte Sovjet flats zijn natuurlijk ironisch om te memoreren. Ook ASN heeft vastgoed, geen commerciële troep langs de A2 maar een duurzaam project met Sovjetflats en starterhypotheken. Daar had Oostveen een leuk stukje over kunnen schrijven.