De Europese Commissie wil het transfersysteem in het voetbal compleet omgooien. Dat blijkt uit een 346-pagina’s tellend rapport van de EC. Goed nieuws, hierdoor gaat het Nederlands voetbal weer meetellen.
De voetbalsport verkeert in zwaar weer. Matchfixing en de schuldencrisis zetten de sport onder grote druk. Er moet wat veranderen, vindt de Europese Commissie. En die verandering kan het Nederlandse voetbal weer terug op de kaart zetten. De EC wil met een aantal marktbeperkende maatregelen de transfermarkt beïnvloeden.
Het aantal transfers nam in de afgelopen vijftien jaar toe van 5735 in 1995 naar 18307 in 2011. De uitgaven die met die transfers gepaard gaan stegen met 745 procent ten opzichte van 1995. In 2010/2011 werd er voor een slordige 3 miljard aan spelers verhandeld. Met slavenhandel ging misschien minder geld gemoeid maar het lijkt er verdacht veel op. Tijd voor actie dus, aldus de Europese Commissie.
De EC stelt in het vuistdikke rapport voor om transfersommen in te perken door een heffing op hoge transfers. Zodoende willen zij de megastijging van de transfergelden terugbrengen. Ook wil de EC het aantal spelers per elftal terugdringen.
Dat een beker gewoon te koop is, wil geen voetbalfan horen. Het is echter wel een vaststaand feit. Chelsea en Manchester City waren nietszeggende clubs voordat ze in handen kwamen van rijke oliesjeiks.
Om oliesjeiks tegen te gaan introduceert de wereldvoetbalbond FIFA komende seizoen het Financial Fair Play. Clubs mogen geen verlies meer maken op de bedrijfsvoering. Nu maken clubs miljoenenverliezen die vervolgens worden bijgelapt door een oliesjeik. Vitesse kocht vorig seizoen voor een recordbedrag aan spelers, maakte twintig miljoen verlies, de maffiose oliemagnaat lapte het geld bij en Vitesse is weer een topclub. Zo makkelijk was het.
Maar dat is het dus straks niet meer. Door Financial Fairplay en de druk die de EC zet, zouden de transferbedragen in het voetbal moeten worden teruggedrongen.
Goed voor de Nederlandse competitie want in Nederland worden traditioneel enorm veel spelers opgeleid. Door het terugdringen van het aantal transfers en de hoogte van de transfersommen blijven spelers langer in de Nederlandse Eredivisie spelen. Een zichzelf versterkend effect: als Wesley Sneijder en Robin van Persie langer in Nederland blijven spelen maakt dat de Nederlandse Eredivisie aantrekkelijker voor andere talenten. Gevolg, die blijven ook weer langer hangen.
Door deze ontwikkeling krijgen Nederlandse clubs weer meer te vertellen in de grote Europese toernooien. Nederlandse clubs als Ajax en Feyenoord hebben traditioneel een sterke jeugdopleiding. Ajax won in 1995 met eigen jeugd de Champions League. Grote clubs kunnen hun elftallen niet meer bij elkaar kopen en daarmee kan een club geen titels meer kopen, het gaat weer om zelfgekweekte kwaliteit.
Nu de FIFA en de Europese Commissie actie ondernemen tegen de hoge transfergelden kan de UEFA eigenlijk niet achterblijven. We zijn benieuwd.