Economie

Carnaval levert jaarlijks 250 miljoen op

12-02-2013 19:12

Het carnaval in het zuiden van het land is weer bijna voorbij. Gelukkig maar, want dat kost toch bakken met geld? Carnaval, dronken mensen die niet werken, dat moet toch miljoenen kosten? Een schijnzekerheid. Carnaval levert 250 miljoen op. Huh?!

Katholiek

De Rekenkamer van de KRO vroeg zich vorig jaar al af wat carnaval kost. Een goed opgebouwde rekensom die we als basis nemen voor de opbrengsten van het carnaval. De KATHOLIEKEN kwamen al tot de conclusie dat carnaval zichzelf zo goed als terugverdient. De KATHOLIEKE Radio Omroep was daarmee nog mild in de berekening over hun eigen feest. Het levert namelijk zelfs geld op.

Het programma liet econometrist Hans Franses zeggen dat anderhalf miljoen niet werkende mensen de economie op basis van de Nederlandse arbeidsproductiviteit jaarlijks 300 miljoen euro kost.

Ziek

Anderhalf miljoen volwassen nemen met carnaval een paar dagen vrij. Je kunt je afvragen wat dat allemaal kost, volgens Hans Franses dus 300 miljoen euro. Door strengere maatregelen nemen mensen vrij met carnaval in plaats van dat ze zich ziek melden. In tegenstelling tot een uurtje extra sneeuwvrij kost dat de economie geen geld. Het ziekteverzuim op woensdag na carnaval is zelfs lager dan op een normale maandag na het weekend.

Zit zo. Mensen in vaste dienst die vrij nemen kosten de economie in principe geen extra geld. Elke werknemer heeft een aantal vakantiedagen. Wanneer die worden opgenomen maakt niet uit. Vakantiedagen kosten wel geld maar kosten geen extra geld, het verplicht aantal vrije dagen is immers ook niet meegenomen in de berekening van de Nederlandse arbeidsproductiviteit. Alleen voor zelfstandig ondernemers kost een dag vrij geld.

Ondernemers

Ervan uitgaande dat een representatief deel van de Nederlanders carnaval viert, gelden de gederfde inkomsten alleen voor ondernemers. Twaalf procent van de beroepsbevolking is ondernemer. 12% van de 300 miljoen waar Franses vanuit ging is 36 miljoen wat de economie in de twee dagen misloopt.

Het bedrag van Franses is gebaseerd op maandag en dinsdag. Omdat een beetje carnavalvierder woensdag ziek is, doen we er nog de helft bovenop, 48 miljoen aan gederfde inkomsten voor de economie. Toch nog best een bedrag.

Kosten

De kosten van het feest voor subsidies (?!), de schoonmaak en de extra politie-inzet zouden jaarlijks 2.175.000 zijn. Daarbovenop komt het leegpompen van magen van dronken mensen en andersoortige ongelukken á 375.000 euro.

Al deze posten bij elkaar brengt de totale kosten van het carnaval op 48.000.000 + 2.175.000+375.000 = 50.550.000 euro.

Opbrengsten

Daartegenover staan de opbrengsten. Volgens vrijetijdsdeskundige Albert van Schendel levert het carnaval jaarlijks zo’n 30 miljoen op voor de zuidelijke provincies aan ‘aantrekkingskracht’. Volgens de deskundige zouden provincies zonder carnaval een stuk minder aantrekkelijk zijn. ‘Het voorkomt krimp’, aldus van Schendel op basis van zijn onderzoek.

De vierder geeft jaarlijks gemiddelde 180 euro uit aan een kostuum, eten en natuurlijk drank tijdens het feest. Anderhalf miljoen mensen betekent dus een totale impuls van 1.500.000 X 180 = 270.000.000 euro aan bestedingen. Met de ‘aantrekkingskracht’ dus een slordige 300 miljoen aan inkomsten.

Winst

Dit afgezet tegen de 50.550.000 aan kosten zorgt carnaval voor een jaarlijkse winst van 250 miljoen. Voor diegenen die het onderzoek van Albert van Schendel niet geloven een winst 220 miljoen.

Carnaval gaat altijd door. Dat is zeker. Prins Friso raakt op vrijdag voor carnaval in coma bij een ski-ongeluk. Geen reden om ook maar één carnavalsactiviteit af te gelasten. En zelfs als de grote leider van de katholieken aankondigt ermee op te houden viert het zuiden des lands vrolijk verder. Toch een fijne zekerheid, elk jaar een dikke 200 miljoen in de economie.