Er gaan ook echt wel dingen goed in de Nederlandse economie. Wie vanmorgen ook maar ergens een glimp van nieuws heeft meegekregen is spontaan depressief. ‘Consumentenvertrouwen nog nooit zo somber’, ‘huizenprijzen 10% gedaald, ‘werkloosheid sterk gestegen’. Goedemorgen.
Het consumentenvertrouwen heeft een zelfversterkend effect. Een slecht consumentenvertrouwen zorgt voor minder bestedingen, wat op zichzelf weer een lagere economische groei en hogere werkeloosheid oplevert.
U begrijpt, een vicieuze cirkel. Juist een hoger consumentenvertrouwen helpt de economie uit het slop. ThePostOnline helpt u uit de economische winterdepressie met een paar positieve economische feitjes.
Nederland is het vijfde meest concurrerende land ter wereld. Alleen Zwitserland, Singapore, Finland en Zweden hebben een betere concurrentiepositie.
De Nederlandse economie leunt als doorvoerland voor een groot deel op de export. Deze export groeide het afgelopen jaar met een te respecteren bedrag van 22 miljard euro. Door de uitstekende concurrentiepositie en de grote export verdient Nederland dus nog altijd behoorlijk geld aan het buitenland.
De inflatie is in de afgelopen 4 jaar niet zo hoog geweest. In januari bedroeg de inflatie 3%. Slecht voor de economie, geld wordt minder waard. Met hetzelfde inkomen kun je minder kopen.
Maar omdat we in de positieve stand zaten. Inflatie heeft ook een positieve kant. Nederland heeft een enorme staatsschuld. Door inflatie wordt deze relatief minder waard. Ook uw eigen schulden worden relatief minder waard door de inflatie. Dat is toch mooi meegenomen.
Ondanks alle malaise zijn Nederlandse bedrijven aanstekelijk positief gemutst. 51 procent van de bedrijven verwacht in 2013 meer omzet te behalen dan het jaar ervoor. Dat percentage is weliswaar lager dan voor 2012 maar toch nog steeds de helft die denkt dat dit jaar beter wordt dan vorig jaar.
Hogere omzet voor bedrijven, meer bestedingen en dus meer werkgelegenheid. Zou toch mooi zijn, niet?
We zijn nog relatief best tevreden met elkaar. Nederlanders staken immers nooit. Spanjaarden, Duitsers, Britten en Grieken gaan de straat op. Wanneer was de laatste keer dat het Malieveld vol stond?
En de FNV heeft geen idee waar het eigenlijk nog voor bestaat. Zo slecht hebben we het kennelijk niet. Of we uiten het niet. Dat kan ook.
Goed, lager consumentenvertrouwen en huizenprijzen en hogere werkeloosheid. Probeer het te vergeten. Heel even maar. Ga blind voor die nieuwe bank of auto. Alsjeblieft?